Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Větřní mizí ubytovny i rok poté, co soud zrušil bezdoplatkové zóny

Ve Větřní na Českokrumlovsku skončily díky bezdoplatkovým zónám dvě ubytovny v centru města. Necelý rok poté, co Ústavní soud část zákona, která umožnila zóny zřídit, zrušil, ve městě stále pokračuje trend úbytku ubytoven. Větřní nabízí několik desítek parcel, kde mohou lidé stavět. Ve Strakonicích dvě ubytovny, jež spadaly do bezdoplatkových zón, zanikly. Město nabízí developerům pozemky pro byty s podmínkou, že do pěti let začnou stavět a do sedmi let zkolaudují.

Ve Větřní bylo několik ubytoven, kde žili lidé sociálně slabí. „Dělali jsme vše, abychom některé z ubytoven do těchto zón dostali. Povedlo se to se dvěma, které máme přímo v centru. Mělo to velký přínos, protože obchodníci s chudobou, kteří ubytovny vlastní, najednou zjistili, že už pro ně není zajímavé, aby byt 1+0 nebo 2+0 pronajímali za nesmyslnou částku třináct, někdy i patnáct tisíc korun nájemného,“ řekl starosta Větřní Antonín Krák (ČSSD).

Jednu ubytovnu přestavěl majitel na bytový dům, v druhé vzniká. V centru tak skončily dvě. „Pořád přetrvává dozvuk toho, že zóny platily,“ řekl starosta. V místě další ubytovny, za restaurací Slavie, koupil developer pozemky, připravuje obchodní centrum s benzinovou pumpou. Jinou ubytovnu, v bývalém společenském domě, nyní podle Kráka majitelé přestavují, možná vznikne také bytový dům. Jednu ubytovnu město již dřív strhlo a udělalo tam parkoviště.

Větřní, kde z necelých 3 900 obyvatel tvoří 12 procent Romové, vlastní 830 bytů. Město podporuje stavbu nových. Na bývalém golfovém hřišti je místo pro 20 parcel. „Chceme to zasíťovat a rozprodat, nabídnout to občanům, aby nám neutíkali jinam a měli možnost individuální výstavby,“ řekl Krák. Za tři poslední volební období vzniklo ve městě asi 80 bytů.

S ubytovnami se potýkají i Strakonice. „Všechny ubytovny vlastní lidé, kteří tady nežijí. Tito 'podnikatelé' sem sestěhovávali sociálně nepřizpůsobivé z jiných sociálně vyloučených lokalit. Od zón jsme si slibovali, že sem přestanou přicházet noví. Když jsme zóny zavedli, zaznamenali jsme od dvou majitelů vzteklé reakce,“ řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

V poslední době ve městě zanikla ubytovna naproti teplárně, kterou majitel prodal a nový už ji neprovozuje. Další, u hradu, chce její nový vlastník přestavět na rezidenční bydlení. Ve městě tak zůstaly tři větší ubytovny. Od lidí, kteří v nich žijí, přicházejí podle místostarosty pravidelně žádosti o přidělení městského bytu. Zda jim je radnice poskytuje, neřekl.

Strakonice vlastní 500 bytů, většina je obsazených. Město byty nestaví, vhodné pozemky ale poskytuje developerům za podmínky, že do pěti let začnou stavět a do sedmi let stavby zkolaudují. Bytové domy by měly vzniknout v místech Na Jezárkách či Pod Hvězdou. Menší činžovní dům zřejmě bude na pozemku pod kulturním domem, jejž radnice nyní prodává. Kolem 50 rodinných domů a několik činžovních vyroste patrně v lokalitě Na Vinici. „Roste poptávka po nájemním bydlení,“ řekl místostarosta.

V bezdoplatkové zóně neměli nově příchozí nájemníci nárok na doplatek na bydlení. Ústavní soud loni zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala tyto zóny zřizovat. Vyhověl tak návrhu skupiny 17 senátorů, kterým se zabýval čtyři roky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, volby, byty, obce, Jihočeský, ubytovna, Větřní, pozemek, developer, Strakonice, Ústavní soud České republiky, okres Český Krumlov, Antonín Krák, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Větřní mizí ubytovny i rok poté, co soud zrušil bezdoplatkové zóny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.