Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stoupá

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stoupá. Hygienici v regionu letos dosud evidují 147 lymských borelióz a 27 případů klíšťové encefalitidy. V meziročním porovnání je to u obou onemocnění více než dvojnásobný nárůst. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků.

„Ve srovnání s loňskou sezonou vidíme významně vyšší výskyt lymské boreliózy na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku, západní okresy regionu jsou co do výskytu tohoto onemocnění klidnější,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že u obou onemocnění lze v nejbližších dnech očekávat stále narůstající počet nových případů. „Začínají prázdniny, dovolené, začíná houbařská sezóna a to vše jsou předpoklady pro to, že do přírody a tedy i přírodních ohnisek infikovaných klíšťat zamíří velké množství lidí. Vloni jsme v tomto období měli deset potvrzených případů klíšťové encefalitidy, nyní je výskyt téměř trojnásobný,“ řekla.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský, nemoc, Česko, klíšťová encefalitida, lymská borelióza, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů klíšťových onemocnění na jihu Čech stoupá  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.