Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Písek přišel o 90 milionů na nový bazén, rozhodla Národní sportovní agentura

Písek nedostane dotaci ve výši 90 milionů korun na nový bazén. Rozhodla o tom Národní sportovní agentura (NSA), která žádost zamítla. Město nesplnilo podmínky pro získání dotace. Město o tom informovalo na svém webu.

(NSA) o zamítnutí rozhodla minulý týden. „Průtahy a obstrukce, které provázely zadávací řízení na stavbu bazénu vyhlášené v roce 2020, bohužel vedly k tomu, že Písek nesplnil podmínky dotace. I když město žádalo o prodloužení termínů pro dodání podkladů a doložilo důvody, které zdržení způsobily, nemohlo mu být podle rozhodnutí NSA vyhověno,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí města Petra Měšťanová.

Město zároveň zveřejnilo vyjádření, které stojí v rozhodnutí NSA. „Jestliže žadatel není schopen, byť z objektivních důvodů, zaslat nezbytné podklady pro rozhodnutí o poskytnutí dotace, nemůže být takové rozhodnutí vydáno a dotaci nelze poskytnout,“ píše se v dokumentu.

Písek podle mluvčí nemohl dodat zápis z výběrového řízení, ze kterého by byla patrná celková hodnota díla, způsobilé a nezpůsobilé výdaje, a také smlouvu se zhotovitelem díla, ze které by vyplynula cena díla. Měšťanová uvedla, že termín pro podání nabídek uchazečů byl mimo jiné kvůli velkému množství technických dotazů posouván. 

Ke zpoždění mělo dojít také kvůli tomu, že si Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyžádal na základě podnětu vysvětlení ohledně projektové dokumentace a další materiály. Pochybení ale neshledal.

Referendum o opravě píseckého bazénu nebude, neprošel ani nový návrh

Referendum o opravě bazénu v Písku nebude. Vypsání referenda sice v květnu schválili písečtí zastupitelé, ale s podmínkou, že žádost musí ověřit městský úřad, zda splňuje potřebné náležitosti. Radnice se obrátila na ministerstvo vnitra a podle...

„Zadávací řízení bylo nakonec zrušeno, protože kvůli nárůstu cen stavebního materiálu během roku 2021 byl původně stanovený cenový limit zakázky nedostatečný a bylo nutné její hodnotu přepočítat,“ dodala mluvčí.

Zastupitelstvo města Písek zvýšilo v dubnu částku na stavbu nového bazénu z 380 milionů na 480 milionů korun bez daně. Důvodem byl růst cen materiálu i prací ve stavebnictví. Město letos vyčlenilo 182 milionů korun na první fázi stavby. Zatím není jisté, zda město dostane dotaci od Krajského investičního fondu, i v tomto případě Písek o původní příspěvek přišel kvůli nedodržení termínů. 

V částce 480 milionů korun nebyla zahrnuta žádná dotace. Místostarostka Petra Trambová (Pro Písek) redakci řekla, že by se město mohlo ucházet o menší dotace například na technologie či zelená řešení. Mezitím pokračuje výběrové řízení na zhotovitele bazénu. Uchazeči se mohou hlásit do 11. srpna. „Pro nás je teď nejdůležitější vysoutěžit dodavatele. Poté bude jednodušší se ucházet o dotační programy,“ sdělila Budějcké Drbně místostarostka. 

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky Písek, bazn, dotace, investice, město, peníze, finance, bazén, Národní sportovní agentura, NSA, výběrové řízení, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek přišel o 90 milionů na nový bazén, rozhodla Národní sportovní agentura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.