Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vedro bude i v pátek, v Čechách se ve čtvrtek ale místy objeví bouřky

Tropické teploty budou v České republice i v pátek. V části Čech by se předtím mělo velmi mírně ochladit, nicméně i tak budou tamní čtvrteční maxima dosahovat k 28 až 33 stupňům, současně se tam ojediněle objeví silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině.

Nebezpečí vzniku požárů nicméně dál trvá, informoval včera Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na jihu Čech bude ve čtvrtek zpočátku polojasno až oblačno, během dne může být zataženo a ojediněle přeháňky. „Později odpoledne na většině území přeháňky a místy bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty 28 až 31 stupňů Celsia,“ informoval v předpovědi Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky ČHMÚ. 

V pátek zůstanou nejvyšší teploty na většině území Česka nad 31 stupni, v Jihomoravském kraji mohou stoupat až přes 34 stupňů, uvedli meteorologové.

S vlnou veder se nyní potýkají i další evropské státy. Například v Británii poprvé od začátku měření teplota vyšplhala nad 40 stupňů Celsia. Horka provázejí v Portugalsku, ve Španělsku a ve Francii rozsáhlé požáry.

Odborníci doporučují lidem v horkém počasí pít dostatek nealkoholických nápojů a omezit pohyb hlavně kolem poledne a odpoledne. Varují před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, výstraha, horko, Česko, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Velká Británie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedro bude i v pátek, v Čechách se ve čtvrtek ale místy objeví bouřky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.