Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zákeřný útok, pachatel vysypal připínáčky na frekventované šumavské cestě. Ohrozil zdraví i život lidí a zvířat

Odporný a zákeřný útok, který mohl ohrozit životy a zdraví lidí i zvířat, úplně náhodou odhalili a zmařili turisté, kteří se pohybovali na šumavské turistické cestě poblíž známé obce Prášily. Na komunikaci, kterou denně využívají cyklisté, pěší, ale i lidé venčí psy a matky s kočárky, totiž neznámý pachatel rozsypal plnou krabičku připínáčků.

„Je to velmi frekventované a oblíbené místo směrem na Železnou Rudu. Připínáčky tam našli přátelé, kteří šli venčit své pejsky. Nelze vyloučit, že to udělal někdo místních, kdo úplně nemá rád turistický ruch. Cyklista něco takového určitě neudělá. Cyklisté většinou s sebou vozí do terénu nějakou sadu na opravu, ale co ti psi? A hlavně děti s jejich botičkami. Těmi to projede jako nic. Turistické botě to většinou neublíží,“ uvedla k případu žena, jejíž jméno jsme se rozhodli nezveřejnit, ale redakce její totožnost zná.

„Druhý den se šli kluci znovu na tu trasu podívat, prošli to tam a vysbírali tam ještě zbytek těch připínáčků. Byla jich plná hrst. Teď už by to tam snad mělo být úplně čisté,“ dodala svědkyně události.

„Vím o případu, kde cyklisté projížděli po cestě, kde někdo „upravil“ kořen, který tam byl na povrchu. Zespodu do něj narval hřebík. Jeden cyklista do toho vletěl a ten jeho pád byl opravdu ošklivý. Přímo na našich cestách jsem osobně zažila také jednu podezřelou nehodu. Jeden kamarád jel z vrchu Kotel u Rokycan a z ničeho nic najednou letěl a skončil na zemi. Ukázalo se, že měl úplně propíchnutou pneumatiku. Nepřišli jsme bohužel na to, proč se mu to stalo. Myslíme si ale, že tam něco bylo schovaného. Bylo to v místech, kde to křižovalo pěšinu, kudy chodí lidi. Bohužel jsme to i přes velkou snahu nenašli,“ řekla Radka Žáková, vyhledávaná plzeňská cykloprůvodkyně.

Útok s připínáčky na šumavské cestě označila cykloprůvodkyně za ubohý. „Vždycky si říkám, že pokud boží mlýny melou, tak člověk, který něco takového udělá, jednou také na něco takového šlápne. Všechno je to o toleranci. Vypovídá to bohužel něco o našem chování. Jsem přesvědčena o tom, že například ve Švýcarsku, by se nám něco takového rozhodně nestalo. Tam dokonce lidé na cyklostezkách chodí a sbírají papírky, aby to tam bylo čisté,“ dodala Radka Žáková.

Na Šumavě se ovšem koncem letošního června odehrál i agresivní útok opačného charakteru. Dva cyklisté u Gerlovy Hutě surově napadli řidiče nákladního vozu, který vyvážel z lesa kůrovcové dříví. Muži nejprve řidiči nadávali, pak ho vytáhli z kabiny a surově ho zbili. Mělo jim vadit, že se musí na cestě autu s těžkým nákladem vyhnout.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňská Drbna, redakce

Štítky útok na cyklisty, připínáčky na cyklostezce, šumavská cyklostezka, past na cyklisty, připínáčky, cyklista, Prášily, Železná Ruda, zdraví, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákeřný útok, pachatel vysypal připínáčky na frekventované šumavské cestě. Ohrozil zdraví i život lidí a zvířat  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.