Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Písek nevypíše referendum na opravu plaveckého bazénu, rozhodli zastupitelé

Písečtí zastupitelé rozhodli, že město nevypíše nové referendum na opravu plaveckého bazénu. Návrh podle předkladatelů referenda reagoval na zvýšení ceny plánované výstavby nového bazénu, která se pohybuje kolem 500 milionů korun. Někteří zastupitelé už v minulosti prosazovali vypsání referenda a sbírali kvůli tomu podpisy občanů.

Podle jednoho z předkladatelů referenda Lukáše Nebese (ANO) by oprava současného bazénu ušetřila městu peníze. „Ten problém není politický. Pokud se bazén měl stavět, tak už měl být dávno hotový. Ale pokud dnes lidé nemají peníze na energie a podobně, tak mi přijde rozumnější opravit než stavět nový,“ uvedl Nebes.

Vypsání referenda iniciovali někteří zastupitelé už v květnu, kdy shromáždili podpisy občanů. Kontrola všech náležitostí však ukázala, že návrh nesplňuje potřebná kritéria. Městský úřad musel ověřit, zda o referendum usiluje minimálně deset procent píseckých voličů, což je přibližně 2 400 lidí. Podle vedení radnice ztotožnili úředníci 2 012 lidí, 8,7 procenta voličů.

Písek přišel o 90 milionů na nový bazén, rozhodla Národní sportovní agentura

Písek nedostane dotaci ve výši 90 milionů korun na nový bazén. Rozhodla o tom Národní sportovní agentura (NSA), která žádost zamítla. Město nesplnilo podmínky pro získání dotace. Město o tom informovalo na svém webu.

 

Otázky kolem bazénu Písek řeší přes deset let. V roce 2013 se už jedno referendum konalo. Lidé v něm závazně rozhodli, že současný plavecký areál u Otavy z 80. let minulého století kazí vzhled historického centra města, a proto muselo město pro plánovaný nový bazén hledat jiné místo. Nejprve měl být v areálu bývalých Žižkových kasáren, ale nakonec radnice vybrala místo pod lesnickou školou. V plaveckém areálu funguje velký vnitřní bazén, venku je brouzdaliště a jeden menší bazén. Zastánci referenda odhadují, že oprava bazénu by stála 250 až 270 milionů korun.

Písecké zastupitelstvo zvýšilo v dubnu částku na stavbu nového bazénu z 380 milionů na 480 milionů Kč bez daně. Důvodem byl růst cen materiálu i prací ve stavebnictví. Město už v letošním rozpočtu vyčlenilo 182 milionů korun na první fázi stavby bazénu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Písek

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, Písek, referendum, bazén, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek nevypíše referendum na opravu plaveckého bazénu, rozhodli zastupitelé  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.