Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na sportovním soustředění mělo třináct lidí zdravotní potíže

Jihočeští hygienici pokračují v kontrolách letních táborů. Za poslední týdny řešili pět onemocnění s hromadným výskytem. Poslední dvě události se staly na Prachaticku a na Českokrumlovsku, kde se u účastníků akcí objevilo zvracení a průjem.

Obě události řešila Krajská hygienická stanice (KHS) Jihočeského kraje v posledních dnech. Šlo o výskyt gastroenteritidy, která postihuje zažívací trakt. 

„Na akci sportovního oddílu v penzionu na Prachaticku mělo potíže – zvracení a průjem doprovázené teplotami - třináct z devětadvaceti účastníků. Doporučili jsme organizátorům neprodleně zajistit vyšetření ve zdravotnickém zařízení. Část nemocných byla vyšetřen v Nemocnici Prachatice, výsledky virologických vyšetření byly negativní, na bakteriologická čekáme. Organizátor v úterý akci sám předčasně ukončil,“ informovala v tiskové zprávě ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Obdobný případ se stal na zotavovací akci u Lipna na Českokrumlovsku, kde se rekreuje 70 dětí a 24 dospělých. Problémy mělo celkem 16 lidí. Hygienici proto nařídili protiepidemická opatření včetně izolace nemocných a odebrali biologický materiál u pracovníků kuchyně.

Další případy řešila KHS letos v létě na Táborsku, Jindřichohradecku a Písecku. Také tehdy měli někteří účastníci akcí průjem a zvraceli. Rozsáhlá opatření protiepidemická včetně izolace nemocných bylo nutné přijmout na Písecku, kde se jedné z akcí účastnilo 240 dětí a 15 vedoucích. 

Kromě toho hygienici udělili tři pokuty za zmražování syrových potravin, zajištění závadné pitné vody a skladování syrového masa. Za šest týdnů provedla KHS v regionu 131 kontrol. Na jihu Čech je nahlášeno zhruba zotavovacích 300 letních táborů, kde se průběžně rekreuje 35 097 dětí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Frantisek Falta

Štítky zdraví, léto, tábor, kontrola, hygiena, Krajská hygienická stanice, průjem, okres Český Krumlov, okres Prachatice, Jihočeský kraj, Nemocnice Prachatice, Marie Pštrossová-Nosková, okres Písek, Česko, Vodní nádrž Lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sportovním soustředění mělo třináct lidí zdravotní potíže  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.