Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvalita vody se na jihu Čech nezměnila, u Podolska platí zákaz koupání

Jihočeští hygienici zveřejnili výsledky testů kvality vody v kraji. Ke zlepšení na většině míst nedošlo, i nadále tak platí zákaz na Orlíku u Podolska a nevhodná voda ke koupání je také ve sledovaných rekreačních rybnících.

U Podolska zákaz platí již devátý týden. „Kvalita vody u Podolska se nemění už devět týdnů. Voda je nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. V týdnu byly opět výrazně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a, vytváří se zde vodní květ a rozbory potvrdily sníženou průhlednost. Upozorňujeme veřejnost, že zde při koupání a vodní rekreaci hrozí akutní poškození zdraví,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Na Orlíku u Radavy dostala voda čtyřku, která znamená, že je nevhodná ke koupání. Voda podle KHS neodpovídá požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko zejména pro děti, těhotné ženy či osoby s alergií a oslabeným imunitním systémem. 

Čtyřku dostala také voda ve dvou rybnících u Chlumu u Třeboně - Hejtman a Staňkovský rybník. V obou případěch platí, že je voda nevhodná ke koupání a také představuje zdravotní riziko. 

„Od minulého měření se mírně zlepšila pouze kvalita vody na Lipně u Lipna nad Vltavou, která dostala trojku. Dle aktuálního rozboru je zde zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a je zde snížená průhlednost,“ doplnili hygienici v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky voda, jižní čechy, kvalita, koupání, lipno, Podolsko, Česko, rybník, Vodní nádrž Orlík, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody se na jihu Čech nezměnila, u Podolska platí zákaz koupání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.