Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koldům se na jeden večer otevře. Jaké má město s budovou plány?

Prostory českobudějovického Kolektivního domu na Pražské třídě, kde byla dříve oblíbená kavárna, se v září na jeden večer opět otevřou. Lidé tam mohou vyrazit na živé čtení. Město mezitím řeší, jak s místem naložit. Zásadní je rekonstrukce, která zajistí, že hluk nebude rušit nájemce bytů.

Prostory Kolektivního domu na Pražské třídě v Českých Budějovicích otevře Noc literatury. „Jihočeská vědecká knihovna nás požádala o schválení výpůjčky nebytových prostor. Od 18 do 21 hodin by tam 21. září mělo být živé čtení,“ informoval na tiskové konferenci náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

V reakci na to se Budějcká Drbna dotazovala, zda vedení města řeší budoucnost nebytových prostor, které se nachází pod střechou. V minulosti se totiž mluvilo o oživení tohoto místa, kde byla dříve oblíbená kavárna s výhledem na město. 

Věc má podle Bouzka na starosti městská Správa domů. „Řešil se způsob, jak odizolovat hluk horního prostoru. Nešťastně se tam kloubily zájmy nájemců, kteří tam bydlí, a prostoru, o kterém mluvíme. Ve večerních hodinách se totiž hluk přenáší do nižších pater,“ uvedl Bouzek.

Výhled z Komplexu činžovních domů Perla. 

Vedení města podle něj chce prostory využívat, plány Správy domů ale překazila pandemie. Ta kromě jiného způsobila škrty některých plánovaných akcí, což se dotklo i chystané rekonstrukce Koldomu. 

„V investičních prioritách na to nedošlo. Do budoucna je ta úprava potřebná, byla by škoda to místo nevyužít,“ zhodnotil Bouzek. Záležet podle něj bude na sestavování rozpočtu pro nadcházející rok.

Koldům byl vybudován jako experiment v letech 1958 až 1964 a šlo o první celopanelovou montovanou stavbu na jihu Čech, která dokládá bruselský styl. Tvoří jednu z nárožních dominant Pražské třídy. Autory projektu byli architekti Bohumil Böhm, Jaroslav Škarda a Bohumil Jarolím, výtvarně s nimi spolupracoval Jiří Tichý. V roce 2012 ministerstvo kultury komplex tří budov prohlásilo za kulturní památku. Kromě kavárny bylo v prostorách objektu také kino Vesmír.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koldům, České Budějovice, památka, kavárna, pražská třída, Kolektivní dům v Litvínově, hluk, Tomáš Bouzek, TOP 09, Jiří Tichý, Bohumil Böhm, Jaroslav Škarda, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koldům se na jeden večer otevře. Jaké má město s budovou plány?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.