Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Končí rekonstrukce památkově chráněného hřbitova v Protivíně

V Protivíně na Písecku se blíží ke konci kompletní rekonstrukce historického a památkově chráněného hřbitova. Pietní areál z roku 1928 vznikl podle návrhu českobudějovického architekta Karla Chocholy. Na opravu areálu dohlíželi kvůli jeho významu památkáři.

O ukončení rekonstrukce informovalo město Protivín. Akce trvala v různých etapách zhruba tři roky a vyšla na přibližně devět milionů korun. Areál se nachází zhruba 1,5 kilometru od centra města na vyvýšeném zalesněném místě. 

„Postupnou opravou prošel celý areál tvořený vlastním hřbitovem a ohradní zdí s bránou i obřadní síní a kolumbáriem. Průběh rekonstrukce samozřejmě výrazně ovlivnily požadavky památkářů - po stránce časové i technické, což se projevilo zejména při výběru použitých materiálů a technologií. Například v omítkách nesměl být žádný cement, musely být čistě vápenné,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Protivína Jaromír Hlaváč (ODS).

Obřadní síň získala novou střechu, opravené jsou také vnitřní rozvody elektřiny, omítky, podlahy, okna či dveře. Vše je z původních materiálů. Opravená je také část pro smuteční hosty i technické zázemí pro pohřební služby. „Největším problémem nakonec bylo pořízení zvedacího zařízení na rakve, které jsme museli z technických důvodů shánět až ve Švédsku,“ popsal Hlaváč.

Změnilo se také prostranství před obřadní síní a přístupová cesta. Před hřbitovem je pak devět nových parkovacích míst.

Celý areál, který vznikl v roce 1928, navrhl významný českobudějovický architekt Karel Chochola. Místo je památkově chráněné a vzniklo na základě symetricky přesném principu. Karel Chochola při studijních cestách navštívil zahraničí a na protivínském hřbitově se podle památkářů odráží prvky holandské architektury. 

„Stavba obřadní síně představuje dobově ojedinělý stavební druh, který v základním rozvržení využívá motivů křesťanské sakrální architektury. Obřadní síň, se znaky progresivní avantgardy, jako jsou nautická okna a přiznané stavební konstrukce, od architekta Karla Chocholy, se řadí mezi významné realizace české architektonické avantgardy dvacátých let 20. století,“ uvádí Národní památkový ústav na svém webu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Protivín

Štítky protivín investice, hřbitov, památka, jižní čechy, Protivín, památková péče, obřadní síň, rekonstrukce, Karel Chochola, architekt, okres Písek, ODS, Národní památkový ústav, Švédsko, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Končí rekonstrukce památkově chráněného hřbitova v Protivíně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.