Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cyklistka havarovala před domem bývalé zdravotní sestry. Ta jí zachránila život

Velké štěstí měla žena, která loni havarovala v Sudoměři na Strakonicku. Jejího nehybného těla si totiž všimla bývalá zdravotní sestra Jitka Nováková, když se vracela ze zahrady. O chvíli později se jí podařilo vytáhnout zraněné zapadlý jazyk. Minulý týden za to získala ocenění Gentleman silnic.

Nehoda se stala v dubnu ve vesnici Sudoměř zhruba 10 kilometrů od Strakonic. Havarovali tam dva cyklisté. Starší žena nedala přednost protijedoucímu a při následném střetu oba utrpěli vážná zranění. 

Jitka Nováková se v tu dobu vracela ze zahrady do domu, kde se chtěla najíst. Když si sedla k jídelnímu stolu, uviděla na cestě před domem tělo ženy. Vyběhla proto ven, aby zjistila, co se stalo. Na místě už byli čtyři lidé, zraněné tekla krev z pusy, obličej měla zbarvený do modro-fialových barev, ale svědci si nevěděli rady. 

„Hned mi došlo, že se dusí. Sáhla jsem jí tedy do úst, protože měla zapadlý jazyk, kvůli kterému nemohla dýchat. Věděla jsem, že jí musím rychle pomoci, jinak to nepřežije. Ale ne, a ne se mi to povést,” popisuje Jitka Nováková.

Vyzvala proto svědky, aby zavolali sanitku. Operátorka je po telefonu navedla, aby zraněnou přikryli fólií, pro kterou doběhla Jitka Nováková domů. 

„Požádala jsem ostatní, aby mi někdo z nich podal kapesník, abych mohla zapadlý jazyk vytáhnout,” vzpomíná Jitka Nováková. Když se jí podařilo jazyk vytáhnout, zraněné se začala vracet barva do obličeje. Poté na místo dorazili záchranáři. 

Zleva: Ředitel územního odboru policie Strakonice Jaroslav Nohejl, oceněná Jitka Nováková a ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková. Foto: AMI Communications

„Zraněnou cyklistku záchranáři převzali a odvezli do nemocnice, kde podstoupila sérii vyšetření. Rychlá první pomoc na místě nehody však byla klíčová,” říká policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

„Zraněná cyklistka měla veliké štěstí, že poblíž bydlela bývalá zdravotní sestra, která měla zkušenosti s podobnými kritickými situacemi. Nikdo jiný z přítomných si totiž nevěděl rady. Nebýt paní Jitky Novákové, žena by podle záchranářů pravděpodobně nepřežila,” přidává ředitel územního odboru policie Strakonice Jaroslav Nohejl.

Žena si za rychlou reakci vysloužila ocenění Gentleman silnic, které převzala minulý týden od zástupců projektu a policie. Od společnosti Generali ho lidé dostávají od roku 2004. Oceněno bylo už 212 lidí po celé republice. 

Jak uvolnit dýchací cesty? 

Zprůchodnění dýchacích cest u člověka v bezvědomí provedeme záklonem hlavy. Správný laický postup je ten, že dáte jednu ruku na čelo a druhou pod bradu. Rukou na bradě postiženého tahejte bradu směrem vzhůru. Druhá ruka, ta na jeho čele, vám pomůže záklon prohloubit. Nebojte se provést skutečně důkladný záklon hlavy. Až nyní přichází na řadu vyšetřování dechu.
Zdroj: PrPom.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky gentleman silnic, nehoda, sestřička, jižní čechy, záchrana života, zdravotní sestra, Jitka Nováková, cyklista, silnice, Sudoměř, okres Strakonice, Strakonice, Generali Česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistka havarovala před domem bývalé zdravotní sestry. Ta jí zachránila život  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.