Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeský kraj začne stavět nový domov pro seniory u Jindřichova Hradce

Jihočeský kraj začne stavět nový domov pro seniory v lokalitě Bobelovka u Jindřichova Hradce. Náklady na objekt s kapacitou téměř 100 klientů činí 532 milionů korun. Jihočeský kraj včera stavbu slavnostně zahájil, dokončena má být za dva roky. Novinářům to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Domov seniorů by měl být v třípatrové novostavbě v místě, kde stojí bývalý areál sociálních služeb pro handicapované. „Pokračujeme v tom, co jsme slíbili, a to je doplňování počtu lůžek (pro seniory) v jihočeských okresech. Na Jindřichohradecku je dlouhodobě deficit těchto míst, proto zde vyrostou nové budovy, kde bude 94 lůžek v jedno nebo dvojlůžkových moderních pokojích,“ uvedl Kuba.

Objekt bude sloužit jen jako domov pro seniory a projekt nepočítá s tím, že by se zaměřoval na klienty s neurodegenerativními onemocněními typu Alzheimer nebo Parkinsonova choroba. Poblíž Jindřichova Hradce funguje už jeden domov pro seniory, který pečuje přibližně o 120 starých lidí.

„Tím se kapacita lůžek pro seniory výrazně zvýší. V současnosti je totiž poptávka po těchto místech téměř dvojnásobně vyšší, než je nabídka,“ uvedla ředitelka jindřichohradeckého centra sociálních služeb Radka Vegrichtová.

Jihočeský kraj získal na projekt dotaci přibližně 60 milionů korun. Zbylou část nákladů uhradí ze svých zdrojů. „Počítáme s tím v rozpočtech na letošek i roky 2023 a 2024,“ řekla náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová (ODS).

Další projekt podobného typu kraj připravuje. V roce 2024 má začít stavba, která dá nové využití komplexu budov v dolním areálu českobudějovické nemocnice. Místo něj by měla na místě stát zařízení poskytující sociální služby a také byty. Vzniknout má mimo jiné 170 lůžek pro sociální služby. Odhady nákladů na projekt se zatím pohybují v rozmezí 1,5 až 1,7 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, Jihočeský, Jihočeský kraj, domov pro seniory, Jindřichův Hradec, Martin Kuba, ODS, sociální služby, projekt, okres Jindřichův Hradec, Lucie Kozlová, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj začne stavět nový domov pro seniory u Jindřichova Hradce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.