Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Odvoleno má většina lídrů i prezident

, aktualizováno 23. září 2022, 22:09

První den komunálních a senátních voleb je u konce. V obou typech voleb mají letos voliči na výběr z nižšího počtu kandidátů než při předchozích volbách. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran. Místnosti budou znovu otevřené v sobotu od 8:00 do 14:00.

První den voleb se v regionu obešel bez komplikací. „V Jihočeském kraji bylo vše v pořádku,“ sdělil redakci policejní mluvčí Milan Bajcura.

V jednom z českobudějovických okrsků na Pražském předměstí se volební účast v pátek večer pohybovala okolo 20 procent. „Na obcích je účast zhruba 50 procent, ve městech tak 25 procent,“ sdělila Budějcké Drbně po 22. hodině Věra Marková z Krajského úřadu Jihočeského kraje. 

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles o 55 adeptů. Na jedno volené křeslo tak připadá šest až sedm adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči.

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1 200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1 600 voličů.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

Během prvního dne voleb odvolila většina lídrů. K urně zamířil také například bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman.

Lidé volí nové zastupitelé v obcích. V Českých Budějovicích před čtyřmi lety zvítězilo ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Kromě toho se v Jihočeském kraji volí noví senátoři v krumlovském a táborském obvodě. O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. Je to o dva více než při posledních volbách v tomto okrsku před šesti roky. V českokrumlovském obvodě kandiduje pět uchazečů. V posledních volbách bylo přitom kandidátů devět.

Volební místnosti se otevřou opět v sobotu ráno v 8:00 a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, lídr kandidátky, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ANO 2011, Jihočeský kraj, Starostové a nezávislí, Občané pro Budějovice, Miloš Zeman, Andrej Babiš, František Konečný, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Odvoleno má většina lídrů i prezident  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.