Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Firma chystá obchodní zónu v Třeboni. Dosavadní starosta má ze záměru obavy

U hlavní silnice mezi Českými Budějovicemi a Třeboní chystá investor retail park. Ve třech budovách má vzniknout několik nejrůznějších prodejen, areál nabídne také 120 parkovacích míst. Krajský úřad v září zahájil zjišťovací řízení. Hned vedle bude také nová pobočka Lidl. Dosavadní starosta Jan Váňa (ODS) není příznivcem záměrů z více důvodů.

Záměr firma připravuje poblíž čerpací stanice, která se nachází před městem Třeboň ve směru od Českých Budějovic. Oznamovatelem je pražská společnost RP Třeboň. Jedním ze společníků je společnost KPD Group, která se věnuje právě retail parkům.

Co všechno má na okraji jihočeského města vzniknout? Celková plocha areálu je 16 944 mertrů čtverečních. Zeleň zabere minimálně 20 procent a přibližně 38,7 procent území obsadí plánované objekty. Celkem mají vzniknout tři budovy, kde budou komerční prostory.

Investor tam chce vybudovat také 120 parkovacích míst. Otevírací doba bude od 7 do 21 hodin. V areálu najde práci 60 lidí. Informace vyplývají z dokumentu, který úřadům zaslal oznamovatel záměru. 

Firma už zveřejnila, jaké prodejny retail park nabídne. Objevit se tam mají obchody s oblečením, chovatelské potřeby, domácí potřeby, bytové doplňky, elektro či hračkářství. 

Do areálu přijede zhruba 420 automobilů denně

„Záměrem dojde k navýšení dopravy v řešeném území. Vzhledem k charakteru záměru lze předpokládat, že vyvolaná osobní doprava bude tvořena pouze vozidly zaměstnanců a nakupujících. Nákladní automobilová doprava pak představuje především naskladňování prodávaného zboží,“ uvádí se v oznámení na webu české informační agentury životního prostředí, které vypracovala společnost Empla AG.

Do retail parku bude podle firmy přijíždět odhadem zhruba 420 osobních a sedm nákladních vozidel denně. Hned vedle retail parku se chystá prodejna Lidl, kam má denně přijet 615 osobních a šest nákladních vozidel. Záměr nyní čeká zjišťovací řízení, jak na úřední desce informoval krajský úřad. 

Na webu české informační agentura životního prostředí je mimo jiné vyjádření třeboňského odboru územního plánování, který uvedl, že je záměr přípustný. Správa CHKO pak vyloučila významný vliv na evropsky významné lokality. 

Část místních se nad retail parkem a novou prodejnou Lidl podivovala. V okruhu několika stovek metrů se totiž nachází pobočky jiných obchodních řetězců.

Dosavadní starosta Jan Váňa, který dovedl ODS k vítězství ve volbách se ziskem přes 30 procent hlasů, se netají tím, že z obou záměrů není nadšený. 

„Ten obchod je sice bezvadný, ale my tady máme dvě prodejny Penny, jednu pobočku Kaufland a také Terno. Ve městě jsou navíc další menší obchody. Myslím si, že s ohledem na počet obyvatel (zhruba 8 200, pozn. redakce) to nepotřebujeme. Dojde mimo jiné k rozšíření konkurence, což se zdá správné, ale s ohledem na tuto oblast se mi to zdá nadbytečné. To je můj soukromý názor, možná není dobrý,“ řekl Budějcké Drbně. 

Radost nemá ani z plánovaného retail parku. „To je snad ještě horší. Chystají se tam prodejny, které budou konkurencí pro místní obchodníky, to taky pro obyvatele není šťastná zpráva. Kromě toho dojde k neklidu v oblasti pracovních míst. V obou areálech bude pracovat do stovky lidí a všichni moc dobře víme, že jak je těžké tady sehnat nové zaměstnance,“ dodal Váňa. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jižní čechy, Třeboň, obchodní park, Jan Váňa, Lidl, ODS, České Budějovice, doprava, obchod, Kaufland, Penny Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma chystá obchodní zónu v Třeboni. Dosavadní starosta má ze záměru obavy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.