Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Politici podepsali koaliční smlouvu. Pro Budějovice je klíčová doprava, vzkázali

Zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a Jihočechů 2012 v pondělí ráno podepsali koaliční smlouvu. Učinili tak krátce před prvním jednání zastupitelů v Českých Budějovicích v tomto volebním období. Budoucí primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) dorazila na podpis později. Nejen proto připomněla, že bude nové vedení města řešit v první řadě dopravu.

„Jsem velmi ráda, že se podařilo konstruktivně vytvořit koalici, která bude spolupracovat a rozvíjet České Budějovice, náš programový dokument na nadcházející čtyři roky je toho důkazem,“ řekla dnes ráno lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová.

Ta dorazila na tiskovou konferenci o pár minut později kvůli kolonám ve městě. Na otázku, co považuje za klíčovou prioritu, proto odpověděla jednoznačně. „Doprava trápí a pálí všechny Budějčáky,“ uvedla. Za další priority označila bytovou výstavbu a rozvoj školství či podnikání. Nové vedení chce podle ní město rozhýbat. 

Dagmar Škodová Parmová i jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) zároveň připomněli, že dojde ke spolupráci mezi městem a Jihočeským krajem. „Chceme, aby se Budějovice rozhýbaly, nebyly městem obrázků, ale věci se tady skutečně děly a lidé to vnímali,“ přidal Kuba. 

Posty náměstků by měli obsadit Petr Maroš (ODS) jako neuvolněný, Zuzana Kudláčková (Piráti), Lubomír Bureš (ODS) a Tomáš Bouzek (TOP 09). V radě usednou za ODS Martin Kuba, Jan Zahradník, Zbyněk Sýkora a také Martin Maršík (Jihočeši 2012). Poslední místo si na čtyři roky rozdělí Piráti a uskupení Společně pro Budějovice (KDU-ČSL a TOP 09, pozn. redakce), na první dva roky ho obsadí Svatomír Mlčoch (Piráti).

Strany si také rozdělily jednotlivé gesce. Piráti se budou věnovat například kultuře či životnímu prostředí.

„Pro mě bude prioritní dodržet a naplnit tu strategii rozvoje kultury, která byla schválena v minulém funkčním období. Souvisí s tím řada neodkladných kroků. Zároveň je to podpora kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury. V oblasti životního prostředí máme také schválené důležité dokumenty, jako je strategie přizpůsobení změně klimatu. Ty detailní kroky budu řešit s jednotlivými aktéry a odbory,“ řekla Budějcké Drbně Zuzana Kudláčková po podpisu koaliční smlouvy. 

V pondělí dopoledne se koná ustavující zastupitelstvo, kde by měli politici oficiálně obsadit jednotlivé funkce. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, volby, jižní čechy, ODS, piráti, dagmar škodová parmová, primátorka, TOP 09, KDU-ČSL, koaliční smlouva, Česká pirátská strana, Martin Kuba, Zuzana Kudláčková, Jan Zahradník, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politici podepsali koaliční smlouvu. Pro Budějovice je klíčová doprava, vzkázali  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.