Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Langšádlová: Spojení biologického centra a přírodovědecké fakulty je výjimka

Propojení českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR a přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity je podle ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) na české úrovni výjimečné. Obě instituce spolu úzce spolupracují, což není zcela obvyklé. Langšádlová to dnes řekla při návštěvě fakulty i biologického centra v Českých Budějovicích.

„Takto blízká symbióza bych řekla, že je spíše výjimkou. A co by mělo být do budoucna základním principem, je velmi dobrá spolupráce mezi pracovišti, ale také podpora multidisciplinarity. Protože většina výzev, která je před námi, musí být na tomto principu řešena,“ uvedla ministryně.

Langšádlová je přesvědčena o tom, že podpora vědy ze strany české vlády se rozhodně nesníží. A to i bez ohledu na současnou situaci spojenou s konfliktem na Ukrajině, nárůstem cen energií nebo vysokou inflací. „Procházíme velmi náročným obdobím. Ale je potřeba si připomenout, že česká vláda dává na vědu a výzkum víc z veřejných zdrojů než například Izrael. A navíc nezáleží jen na tom, kolik peněz dáváte, ale jak jsou využívány,“ řekla Langšádlová.

Českobudějovické biologické centrum nabízí doktorandské programy pro absolventy přírodovědecké fakulty. Řada z nich pak na tomto pracovišti akademie věd pokračuje v profesní kariéře a věnuje se výzkumu.

Jihočeští vědci získali přes 63 milionů korun na výzkum rostlin

Biologické centrum Akademie věd České republiky významně posílí výzkum rostlin. V českobudějovickém areálu vzniknou dvě nové skupiny zaměřené na molekulární biologii rostlin, posílí se rostlinný výzkum a vznikne šestičlenná mezinárodní vědecká...

Se svými šesti výzkumnými pracovišti je biologické centrum největším mimopražským ústavem Akademie věd ČR a zároveň patří mezi největší vědecké instituce ekologicky orientovaného výzkumu v Evropě. Pracuje v něm 700 zaměstnanců. Biologické centrum se mimo jiné skládá z entomologického ústavu, parazitologického ústavu, ústavu molekulární biologie rostlin, hydrobiologického ústavu, ústavu půdní biologie a výzkumné infrastruktury SoWa.

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity byla založena v roce 1991. Do 31. července 2007 se jmenovala Biologická fakulta.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biologické centrum akademie věd České republiky

Štítky ČR, věda, vláda, Jihočeský, Helena Langšádlová, výzkum, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, TOP 09, České Budějovice, Vláda ČR, Ukrajina, Izrael, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Langšádlová: Spojení biologického centra a přírodovědecké fakulty je výjimka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.