Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Písku letos vysadili zhruba dvě stovky stromů

Dobrovolníci, některé firmy i zástupci města letos vysázeli v Písku přes 200 nových stromů. Jde o stejné číslo jako v minulém roce, za poslední tři roky přibylo v jihočeském městě už tisíc stromů. Písek o tom informoval v tiskové zprávě.

„S novými výsadbami rozhodně nekončíme, naopak již nyní s městskými službami vybíráme další lokality na jaro,“ uvedl v tiskové zprávě koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

Stromy lidé sázeli například v horní části sídliště Logryl, v ulici Jaromíra Malého či v centru města u Kamenného mostu, kde stojí nové lípy. Ty stojí také v Budějovické ulici u parkoviště před nemocnicí. V ulicích jsou také nové jasany či duby. 

„Při výsadbách využíváme prakticky všechny dostupné prostředky, které pomohou stromům ujmout se na novém stanovišti. Do zeminy obohacené kompostem při samotné výsadbě přidáváme zásobní hnojivo a hydrogel, který při delším deficitu vody dokáže kořenový systém zásobovat vláhou. Poslední léta však zažíváme teplotně a srážkově extrémní roky, které ne všechny vysázené stromy i přes veškerou péči vždy zvládnou,“ zmínil Tomáš Gareis z Městských služeb Písek.

Před nedávnem došlo v centru Písku ke speciálnímu ošetření jilmu. Ten je podle odborného posudku svým vzrůstem, objemem i umístěním jedinečný v Česku i v celé střední Evropě. 

Unikátní jilm, který stojí v Písku, se dočkal speciálního ošetření

Stojí v centru Písku a jeho stáří odhadují odborníci na zhruba 130 let. Jilm v Palackého sadech nyní prochází speciálním ošetřením, které má do budoucna zajistit jeho dobrý stav. Podle odborného posudku je jilm svým vzrůstem, objemem i umístěním...

Vybraná firma odstranila starou zeminu, kterou nahradil nový substrát. Speciální systém pak zajistil kořenům dostatečný přísun živin, vzduchu a zadrží vláhu, aby jilm přečkal období chudé na srážky. 

„Jilm v Palackého sadech je podle odborného posudku svým vzrůstem, objemem i umístěním v prostoru jedinečný nejen v rámci České republiky, ale i střední Evropy. Strom je ve svém věku ve velmi dobrém zdravotním stavu, objevila se u něj jen lokální ložiska onemocnění zvaného grafióza, která lze vhodným ořezem a provedenou injektáží potlačit. Jedinečný jilm si tak zaslouží mimořádnou péči, která mu zajistí delší perspektivu,“ popsal Kofroň. Příští rok by se jilm měl stát památným stromem.

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky město, Písek, výsadba, strom, zeleň, jilm, Česko, střední Evropa, Jaromír Malý, Kamenný most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku letos vysadili zhruba dvě stovky stromů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.