Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky zimě se Temelín pyšní rekordní výrobou. U hranic je neklid, zní z Rakouska

Jaderná elektrárna Temelín v těchto dnech zaznamenává rekordní výkon. Napomáhají k tomu chladné počasí a modernizace. Vedení ČEZ vzkázalo, že má elektrárna stále potenciál k růstu dosahované výroby bezemisní elektřiny. Mezitím se v sousedním Rakousku mluví o neklidu.

O rekordní výrobě informovala Jaderná elektrárna Temelín v tiskové zprávě. Výkon každého ze dvou bloků dosahuje hodnot přes 1100 MWe. To dříve nebylo běžné, ale nyní jde podle temelínského mluvčího Marka Svitáka o každodenní rutinu. 

„Je za tím řada drobných projektů, využití možností technologie a inovace ve zpracování dat. I s maximálním důrazem na bezpečnost věřím, že je řada možností ještě před námi,“ uvedl v tiskové zprávě Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Zvýšení výkonu je důsledkem toho, že zaměstnanci našli optimální provozní režim. Energetici to podle Svitáka přirovnávají k nastavení aerodynamiky Formulí 1.

„Je velmi složité v každém okamžiku nalézt optimální nastavení technologie, proto jsme k tomu začali využívat i moderní matematickou metodu zpracování velkých dat (Big data), která dokáže efektivně zohlednit provozní a meteorologická data z posledních let a pomoci tak najít optimální nastavení cirkulačních čerpadel, která vhání vodu do chladicích věží,“ popsal ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml. Do přenosové soustavy a českých domácností míří více elektřiny i díky nižší spotřebě čerpadel. 

Jakou roli v tom hraje chladné počasí? Díky nízkým teplotám se lépe ochlazuje chladicí voda, která proudí mezi věžemi a kondenzátory. To zjednodušeně způsobuje vyšší účinnost v kondenzátorech turbín. Obecně je tak výkon elekrárny v zimě o desítky megawatt vyšší než v létě.

Zatímco jaderná elektrárna navyšuje svůj výkon, v sousedním Rakousku pokračuje kritika ze strany některých politiků. Plány na vznik malého modulárního reaktoru vyvolává podle hornorakouského zpravodajského serveru ORF "neklid".

Z plánů v Temelíně máme obavy, říkají Rakušané u hranic. Protesty jsou reálné

Není to tak dávno, kdy obyvatelé sousedního Rakouska zablokovali hraniční přechody s Českou republikou. Důvodem byla Jaderná elektrárna Temelín, která sousedy zvedá ze židle i nyní. Budějcká Drbna zjišťovala, jaká je v příhraničí nálada.

„Tyto plány na naší hranici zvyšují nebezpečí pro Horní Rakousko," vzkázal podle serveru zemský radní pro životní prostředí Stefan Kaineder (Zelení). Rakušané řeší kromě plánovaného modulárního reaktoru také případné skladování jaderného odpadu a připomínají, že jednou z možných lokalit je ta s názvem Janoch na jihu Čech. 

Na plány české strany reagovali i rakouští vrcholní politici. Rakouská ministryně pro ochranu klimatu, životní prostředí a energetiku Leonore Gewessler stanici ORF sdělila, že Rakousko bude i nadále zastávat protijadernou linii vůči všem svým sousedům. Petr Závodský, který je ve společnosti ČEZ zodpovědný za plány na rozšíření jaderných kapacit, podle ČTK rakouské stanici řekl, že Vídeň bude o všech plánech informována, až o nich bude definitivně jasno. 

Na kritiku před nedávnem pro Budějckou Drbnu reagoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Připomněl, že Česko nemá s ohledem na klimatické podmínky jinou možnost, a tak musí posílit význam jádra, protože v tuzemsku nelze vyrábět elektřinu jen z obnovitelných zdrojů. „Myslím, že malé modulární reaktory jsou budoucnost energetiky nejen v České republice. Argumenty, které zmiňují například geopolitickou situaci, jsou úplně absurdní. Přesně tyhle argumenty Evropu dovedly tam, kde dneska je - závislá na ruském plynu,“ sdělil.

Malé modulární reaktory jsou cestou k energetické nezávislosti. První vznikne v areálu Temelína

V areálu Jaderné elektrárny Temelín by měl kolem roku 2032 vzniknout malý modulární reaktor. Unikátní projekt připravuje Jihočeský kraj ve spolupráci se společností ČEZ. Zástupci obou subjektů dnes podepsali smlouvu o vzniku společnosti South...

Později Kuba zopakoval, že energetické mixy musí být na každém ze států. „Tu debatu považuji za absurdní obzvlášt v situaci, které čelíme, kdy si země potřebují zajistit svoji energetickou soběstačnost a ukazuje se, že to Evropa podcenila. Nemám ambici mluvit Rakousku či Německu do jejich energetického mixu a byl bych rád, kdyby kolegové respektovali, že jsme samostatná země, která bude o svém mixu rozhodovat sama,“ řekl bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Temelín

Štítky temelín, jižní čechy, elektrárna, česko, rakousko, výkon, výroba, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky zimě se Temelín pyšní rekordní výrobou. U hranic je neklid, zní z Rakouska  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.