Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Rakousku hrozí stávka na železnici. Dotknout se může i spojů s Českem

V sousedním Rakousku pokračuje vyjednávání mezi odbory a vedením společnosti ÖBB. Pokud nedojde k dohodě, bude v zemi stávka na železnici. To se dotkne všech spojů včetně těch přeshraničních.

O riziku stávku informovaly České dráhy (ČD) v tiskové zprávě. Pokud nedojde k dohodě do neděle 27. listopadu odpoledne, hrozí stávka na celé železniční síti. Lidé by proto měli sledovat stránky ČD a ÖBB. 

„V případě, že se do nedělního odpoledne zástupci ÖBB s odboráři nedohodnou, tak se 28. listopadu uskuteční stávka na železniční síti Rakouských spolkových drah ÖBB. Doprava bude zastavena od 00:00 do 24:00 hodin. V Rakousku v tuto dobu nepojedou žádné vlaky. Náhradní doprava nebude zajištěna, a to ani v přeshraničních úsecích,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí ČD Petr Šťáhlavský

Omezení se dotkne mezistátních vlaků včetně přeshraničních regionálních spojů. U nočních spojů, jako je například Praha-Curych, dojde k omezení už od večera 27. listopadu až do rána 29. listopadu, upozornil mluvčí. „Pokud chcete znát další podrobnosti, tak se prosím obraťte přímo na rakouské železnice ÖBB. Podrobnosti jsou k dispozici také například na tomto odkazu,“ dodal. 

Pokud ke stávce dojde, budou České dráhy zajišťovat v pondělí 28. listopadu provoz všech vlaků mezistátní dopravy do nebo z poslední pohraničí stanice.

O stávce mluví zástupci odborů i přes nabídku na zvýšení platů o 12 procent. Hornorakouskému zpravodajskému serveru ORF to řekl hlavní vyjednavač Thomas Scheiber ze specializovaného sdružení železnic tamní hospodářské komory. Dodal, že navýšení o 24 procent není pro firmy reálné a ohrožuje to udržení pracovních míst. 

„Westbahn 1. prosince zvýší platy o 7,5 procenta, nejméně však o 200 eur hrubého, oznámil provozovatel železnice v úterý. Kolektivně sjednané příplatky se mají zvýšit o osm procent. Kromě toho bude v prosinci vyplacen jednorázový bonus na životní náklady ve výši 500 eur hrubého,“ uvedl server ORF.

Spoje linky Ex 3 railjet Vindobona pojedou v úsek Praha - Břeclav - Praha, spoje linky Ex 4 (např. vlaky Sobieski, Moravia atp.) pojedou v úseku Polsko - Bohumín - Břeclav a zpět, spoje Jižní expres linky Ex 7 Praha - Linz pojedou v úseku Praha - Rybník - Praha. Cestující do/z Rakouska ČD žádají, aby v případě stávky svou cestu přeložili na termín před nebo po stávce a v případě neodkladné cesty dne 28. listopadu naplánovali cestu náhradní formou. Opatření a případná omezení budou k dispozici nebu ČD.
Zdroj: České Dráhy

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky česko, rakousko, stávka, železnice, doprava, vlak, linz, praha, brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rakousku hrozí stávka na železnici. Dotknout se může i spojů s Českem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.