Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rakouští policisté kontrolují auta u hranic s Českem. Zabavují zakázanou pyrotechniku

Více než 400 automobilů už stihli zkontrolovat policisté v Horním Rakousku. Kontrolují, zda lidé nepřeváží zakázanou pyrotechniku z České republiky. Celkem zajistili materiál o hmotnosti 55 kilogramů. Hlídky zastavují řidiče na více místech.

Pozor na petardy z Česka, varují Rakušané. Zvýšili kontroly u hranic

Před pyrotechnikou z Česka varují policisté ze sousedního Horního Rakouska. Upozorňují na jejich využívání i to, že často pochází ze zemí, jako je Čína či Indie. V příhraničí se nyní dělají kontroly zaměřené na nebezpečné zboží.

O kontroloách informovala hornorakouská policie na svém webu. „V příhraničích oblastech Bad Leonfelden, Zwettl an der Rodl a Freistadt došlo ke 450 kontrolám, informovali rakouští policisté na svém webu. 

Do terénu vyrazili i experti na výbušniny a hlídky z několika měst. Policisté po kontrolách prošetřují celkem 13 osob kvůli dovážení zakázané pyrotechniky. Celkem zajistili 55 kilogramů. 

Soukromé osoby mohou v Rakousku odpalovat pouze zábavní pyrotechniku ​​do třídy F2. Pro vyšší je potřeba absolvovat speciální výcvik. Zboží s označením F3 či F4 je ale možné sehnat na české straně hranice a právě pyrotechniku F3 a F4 rakouští policisté v uplynulých dnech zabavili. 

„Častý je klam, že se jedná o české a tedy evropské produkty. To však obvykle není pravda, protože většina pyrotechnických výrobků se vyrábí v Číně nebo Indii (cca 97 procent celosvětové produkce),“ uvedl před nedávnem v tiskové zprávě Horního Rakouska Markus Kreilmeier, policejní expert na výbušniny.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky česko, rakousko, jižní čechy, jihočeský kraj, policie, pyrotechnika, petardy, ohňostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouští policisté kontrolují auta u hranic s Českem. Zabavují zakázanou pyrotechniku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.