Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeský kraj připravil čtyři zimní autobusové linky pro lyžaře a turisty

Jihočeský kraj připravil čtyři zimní autobusové linky pro lyžaře a turisty. Umožňují přepravit zimní vybavení, fungují od soboty do 19. března, hlavně o víkendech. Spojí většinu velkých měst se zimními turistickými cíli na jihu Čech, lidé získají i slevu na skipasy v lyžařských střediscích.

Na linkách platí Jihočeská jízdenka Jikord plus, která nabízí slevy pro rodiny či skupiny dvou lidí. Ke startům běžeckých stop či turistických tras jezdí i řada vlaků. Sdělil to náměstek hejtmana Antonín Krák (ČSSD).

Náklady jsou součástí roční krajské objednávky u dopravců, řekl Jiří Kafka, jednatel společnosti Jikord, která je jihočeským koordinátorem dopravy.

Jedna linka jede z Českých Budějovic a Českého Krumlova do Lipna nad Vltavou. Vedle víkendového provozu bude fungovat i při jarních prázdninách pro zmíněné okresy. „Cestující, kteří se prokážou platným jízdním dokladem, mají nárok na slevu 30 procent z jednodenního skipasu ve skiareálu Lipno,“ uvedl Krák. Druhá linka spojí České Budějovice, Prachatice a Vimperk se šumavským Zadovem. Cestující budou mít nárok na slevu 20 procent z jednodenního skipasu na Zadově.

Třetí linka propojí Tábor, Písek, Strakonice a Vimperk s šumavským centrem Kvilda. Také v tomto případě platí dvacetiprocentní sleva na jednodenní skipas u vleku Nové Hutě a ve skiareálu Kvilda. Ve Vimperku bude možné přestoupit mezi linkou na Kvildu a na Zadov. Čtvrtá zimní linka jede z Budějovic přes Trhové Sviny na Hojnou Vodu v Novohradských horách, kde jsou stopy pro běžkaře.

Na turisticky zajímavá místa jede v zimě i řada vlaků. „Lidé se tak dostanou až do nitra Národního parku Šumava k východištím běžeckých stop či turistických tras,“ uvedl Krák. Vlaky jezdí o víkendech a státních svátcích zhruba každé dvě hodiny. Jde o tratě České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Nové Údolí a Strakonice - Volary. K Lipnu, Vyššímu Brodu a k Čertově stěně se lidé dostanou vlakem přes Rybník.

Pěší turisté, kteří nehledají hory, mohou o víkendech a svátcích rovněž regionálními vlaky na mnoho míst. Spoje jezdí vesměs každé dvě hodiny, třeba do údolí Lužnice od železnice Tábor-Bechyně či do podhůří Novohradských hor od tratě České Budějovice - České Velenice.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, doprava, turistika, rekreace, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj připravil čtyři zimní autobusové linky pro lyžaře a turisty  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.