Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Nárazy mohou místy dosáhnout až 70 kilometrů v hodině

, aktualizováno 18. února 2023, 8:48

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silným větrem, který může místy dosáhnout rychlosti i okolo 70 kilometrů v hodině. Podle meteorologů může docházet k lámání větví a pádu stromů. Výstraha platí až do dnešní 22. hodiny.

Silný vítr přišel do Česka už v pátek odpoledne, zasáhl ale pouze Plzeňský, Karlovarský, Středočeský a také většinu území Jihočeského kraje. Pro sobotní dopoledne ale meteorologové výstrahu rozšířili i pro kraj Vysočina a odpoledne pak nízký stupeň nebezpečí platí už pro většinu území.

Během dnešního dopoledne vítr oproti pátku částečně zeslábne, odpoledne ale opět zesílí. Místy mohou dokonce nárazy dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V důsledku silného větru varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) před polámanými větvemi a vyvrácenými stromy. Vítr by měl podle ČHMÚ začít slábnout na celém území Česka až v průběhu neděle.

Vlivem vyšších teplot, větru a deště bude také na horách docházet k rychlému odtávání sněhové pokrývky. Podmínky pro lyžování se tak ve většině středisek výrazně zhorší. Ještě v pátek podle dat ČHMÚ leželo například na Šumavě, v Krkonoších či Jeseníkách nejčastěji mezi 20 a 120 centimetry sněhu. Nejméně sněhu naměřili v Krušných horách, kde výška sněhové pokrývky dosahovala v pátek pouze 5 až 25 centimetrů.

Teplotní rekord na stanici v Rožnově

V sobotu ráno panovalo na většině území Česka také díky přílivu teplého vzduchu a větrnému počasí na toto období extrémně teplé počasí. Na 17 stanicích měřících více než 30 let dokonce padaly teplotní rekordy. Vůbec nejvyšší teplotu zaznamenanou 18. února zaznamenali meteorologové v Českých Budějovicích na stanici v Rožnově. V 5 hodin ráno tam naměřili 10,7 stupně Celsia. Teplá bude i noc ze soboty na neděli, koncem víkendu by ale mělo dojít k postupnému ochlazování a pondělní ráno bude podle dat ČHMÚ už mrazivé.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Pardubického kraje

Štítky vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Nárazy mohou místy dosáhnout až 70 kilometrů v hodině  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.