Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Temelín snižuje výkon, blíží se další odstávka

Dnes večer začne v areálu Jaderné elektrárny Temelín plánovaná odstávka. Důvodem je výměna paliva. Práce potrvají celkem dva měsíce a dotknou se prvního temelínského bloku, který byl v nepřetržitém provozu od 9. června loňského roku.

Operátoři blok odstaví v pátek večer. Při odstávce je na programu téměř šestnáct tisíc činností. Dojde k ní v pátek večer při přibližně třetinovém výkonu reaktoru.

Podle vedení elektrárny půjde o standardní odstávku spojenou s důležitými kontrolami a investičními činnostmi. „K důležitým pracím budou patřit i kontroly bezpečnostních divizí, parogenerátoru, hlavního cirkulačního čerpadla nebo výměna 42 ze 163 palivových souborů,“ upřesnil ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml v tiskové zprávě.

„Odstávky jaderných bloků jsou pro nás nejnáročnější období roku, musíme zkoordinovat tisíce činností v omezeném časovém prostoru. Práce běží 24 hodin denně, naprosto klíčový je ale důraz na bezpečnost a kvalitu,“ upřesnil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Včetně dodavatelských firem se do odstávky zapojí zhruba tisíc lidí. Letos jde o první akci tohoto typu v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Temelín

Štítky jaderná elektrárna, temelín, odstávka, česko, jihočeský kraj, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín snižuje výkon, blíží se další odstávka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.