Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z domova unesli děti. Náměstek popsal návštěvu Ukrajiny a vyslal na východ pomoc

Do ukrajinské Mykolajivské oblasti míří nákladní vozidlo a elektrocentrály z Jihočeského kraje. Pomoc vychází z partnerství, které s guvernérem Vitalijem Kimem podepsal jihočeský náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL). Ten dnes promluvil i o návštěvě Ukrajiny, odkud se před nedávnem vrátil.

Pomoc vyrazí na Ukrajinu z Českých Budějovic během nadcházejících hodin. Náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL) dnes spolupráci okomentoval v areálu Správy a údržby silnic Jihočeského kraje (SÚS JK). 

„Nejvíce potřebují výškovou techniku a jakékoliv náklaďáky. Je to první město, které okupační vojska Ruské federace nedobyla. Zastavila se tam a za to se jim mstili,“ popsal Talíř, který Ukrajinu před nedávnem navštívil. 

„V tuto chvíli již myslíme na obnovu našeho města i celého regionu. Sháníme například stroje a nákladní auta potřebná na demolici zničených staveb a úklid trosek, abychom byli připraveni na výstavbu nových budov.“
- guvernér Mykolajivské oblasti Vitalij Kim

Připomněl, že ve městě bylo zasaženo napříkald sídlo oblastní správy (obdoba krajského úřadu, pozn. redakce), kde zemřelo 38 lidí. V Mykolajivu je nyní řada poničených budov. 

„Nemají techniku na to, aby mohli sutiny likvidovat, což ohrožuje tamní obyvatele,“ vysvětlil náměstek. I přestože jde o starší vozidlo, v zemi zasažené válkou bude velmi užitečné, doplnil Talíř.

Spolupráce Jihočeského kraje a Mykolajivské oblasti má být dlouhodobé a má fungovat na úrovni politické či hospodářské. Ve městě stojí výrobní závody i přístav a potřeba je každá ruka, proto se chce vedení kraje bavit o možné příležitosti pro jihočeské firmy.

„Žijí v permanentním strachu, ale jsou nezdolní“

Talíř byl také v Chersonu, kde navštívil dětskou nemocnici. Tam kraj před nedávnem poslal inkubátory. „Cherson byl osvobozen v listopadu, od té doby byla nemocnice sedmkrát cíleně bombardována. Situace tam se těžko popisuje. Byl jsem u dětského domova, odkud byly všechny děti uneseny, nikdo neví kam. Jen v Chersonu bylo nalezeno 20 masových hrobů. Ti lidé žijí v permanentním strachu. Pro nás je to nepředstavitelné, oni jsou ale nezdolní i díky tomu, že cítí podporu ze západu,“ shrnul své dojmy z cesty náměstek. 

Od začátku válečného konfliktu poslal kraj na Ukrajinu pomoc v hodnotě desítek milionů korun. Šlo o nejrůznější materiál včetně zdravotních pomůcek za sedm milionů korun. 

„Nákladní automobil, který jsme mohli uvolnit, nám chybět nebude. Díky příspěvkům kraje můžeme vozový park obnovovat. Po podepsání memoranda jsme rádi našli a poskytli elektrocentrálu a nákladní automobil, který je starší, ale je zároveň plně funkční, navíc jsme na korbu naložili náhradní díly,“ řekla dnes Budějcké Drbně Andrea Jankovcová, ředitelka SÚS JK. 

Nákladní vozidlo poveze kromě krajské elektrocentrály ještě jednu další, je to dar obce Vidov za více než 35 tisíc korun. Obec zřídila loni sbírkové konto, kam dárci poslali přes 31 tisíc. „V únoru tohoto roku jsme se po konzultaci s panem Kroupou z Paměti národa připojili k materiální pomoci organizované Jihočeským krajem pro Sdružení obcí v Mykolajivu. Na pořízení elektrocentrály jsme využili peníze ze sbírky a rozdíl doplatila obec z vlastních zdrojů,“ řekl starosta Vidova Tomáš Šedivý (NK - BEZPP).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Hocke a Jan Dobrovský / 400 ASA

Štítky jihočeský kraj, pomoc, ukrajina, auto, válka, františek talíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z domova unesli děti. Náměstek popsal návštěvu Ukrajiny a vyslal na východ pomoc  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.