Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bývalý jihočeský fotbalista Káník u soudu přiznal ovlivnění zápasu kvůli sázkám

Bývalý prvoligový hráč a funkcionář Michal Káník, který je spolu s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími 19 lidmi a klubem Slavoj Vyšehrad obžalovaný z korupce při ovlivňování fotbalových zápasů, dnes u plzeňského soudu přiznal ovlivnění zápasu kvůli sázkám. Káník pochází ze Strakonic, v minulosti hrál za českobudějovické Dynamo a právě ve strakonickém klubu působil jako funkcionář.

Káník je jedním ze čtyř hlavních obžalovaných. Už v přípravném řízení na policii se přiznal, nyní usiluje o uzavření dohody o vině a trestu se státním zástupcem.

Dosud vypovídali Berbr a bývalí rozhodčí Marek Janoch a Robert Hájek. Všichni jen přečetli svá prohlášení a odmítli další otázky, Káník je první, kdo na otázky soudu, státního zástupce i obhájců ostatních obžalovaných odpovídal. Některým otázkám se ale vyhýbal, velmi často odpovídal "nevím", "nepamatuji se" nebo "na to nedokážu odpovědět". Jeho výpověď si přišel poslechnout Berbr, i když v úterý soud požádal, aby u dalších dnů soudního jednání být nemusel.

„Rozhodl jsem se, že z toho vlaku vystoupím.“

„Nesouhlasím, že bych byl členem zločinecké organizace,“ zahájil svou výpověď Káník. Řekl, že ve fotbale se angažoval 20 let, v posledních letech se v něm ale už nepohyboval. Fotbal ho údajně přivedl do složitých finančních problémů.

„Rozhodl jsem se, že z toho vlaku vystoupím,“ řekl. Káník byl už v minulosti za úplatky kvůli ovlivňování fotbalových zápasů v jižních Čechách podmínečně odsouzen. Nyní ho obžaloba viní z toho, že měl v květnu 2019 podíl na ovlivnění zápasu třetí ligy tak, aby neuspěl klub Radotín, který byl podle obžaloby konkurentem Vyšehradu v boji o postup do druhé ligy. „Moje role v tom byla marginální,“ řekl Káník. Podle spisu se angažoval i v ovlivnění přátelského zápasu mezi Vyšehradem a Motorletem v roce 2020 kvůli sázkám.

Michal Káník
Rodák ze Strakonic oblékal dres českobudějovického Dynama jako profesionální fotbalista. Hrál také za Příbram, Most, Strakonice či Donau Linz. Po hráčské kariéře působil jako funkcionář v SK Strakonice 1908. V minulosti byl odsouzen za krácení daní k podmíněnému trestu odnětí svobody a později také za manipulování zápasů ve prospěch sázkové mafie. Více si můžete přečíst ZDE.

Připustil, že se na ovlivnění podílel. Za zařízení určitého výsledku a počtu gólů měl spolu s rozhodčím Tomášem Grímmem a jeho asistenty dostat 4 000 eur. Před zápasem ho kvůli tomu údajně kontaktoval tehdejší sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz.

Káník s ovlivněním zápasu kvůli sázkám souhlasil, protože už s tím měl zkušenosti, připustil dnes u soudu. Kdo sázel a kolik, to ale prý neví.

Podle obžaloby stál Berbr v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na ovlivňování deseti zápasů třetí a druhé ligy. Kromě něj je obžalovaný také Rogoz, Grímm a další rozhodčí, delegáti či fotbaloví funkcionáři.

Berbr se navíc s dalšími lidmi zpovídá ze zpronevěry za vyvedení peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Za vedoucí pozici v organizované zločinecké organizaci mu hrozí až 12 let vězení.

Káník odpovídal i na dotaz soudu, jaké byly vzájemné vztahy mezi jednotlivými obalovanými. On sám s Berbrem komunikoval minimálně, Grímma označil za svého blízkého přítele, kamarádi byli podle něj i Berbr s Rogozem, mezi Grímmem a Berbrem byly vztahy čistě pracovní. Vztah Berbra k rozhodčím označil Káník za velmi komisní a přísný.

Kauza Berbr sahá až na jih Čech. Kriminálka měla zadržet také soudům známého Michala Káníka

Medii v pátek proletěla zpráva o zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu, kdy v policejních poutech skončila řada činovníků z fotbalového prostředí, včetně místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Policie je obvinila z...

„Málokoho si k sobě připustil,“ řekl. Naopak Rogoz byl podle něj k rozhodčím velmi přátelský a žoviální. Rogoz se podle obžaloby snažil ovlivňovat zápasy uplácením rozhodčích proto, aby jeho klub Vyšehrad postoupil ze třetí do druhé ligy a aby se v druhé lize udržel. Ve výpovědi na policii Káník uvedl, že Berbr měl v českém fotbalu absolutní slovo, naopak Rogoz měl špatnou pověst.

U soudu Káník připustil i podíl na vystavení faktur, jejichž prostřednictvím se podle obžaloby vyváděly peníze z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Berbr jakoukoliv vinu při úterním několikahodinovém obsáhlém čtení svého prohlášení opakovaně rezolutně odmítl a označil obžalobu za vykonstruovanou. Vinu odmítl i Hájek, Janoch se přiznal, odmítl ale, že by byl členem organizované skupiny, která se podílela na ovlivňování zápasů.

Soud bude pokračovat v pátek výslechy bývalých rozhodčích Jiřího Houdka, Michala Myšky a bývalého delegáta Jiřího Kabyla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky soud, fotbal, korupce, fačr, soud, plzeň, berbr, kánik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý jihočeský fotbalista Káník u soudu přiznal ovlivnění zápasu kvůli sázkám  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.