Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Po rekonstrukci náměstí bude na sídlišti Vltava chladněji

Už 10. května začne rekonstrukce náměstí na českobudějovickém sídlišti Vltava. Město veřejný prostor proměňuje mimo jiné kvůli vysokým teplotám. Pomoci mají například nový povrch a větší počet zeleně.

Na náměstí jsou nyní kamenné desky, písek s kamínky a několik stromů. V létě to není nejoblíbenější místo kvůli vysokým teplotám, běžná je i vysoká prašnost. „Právě klimatické podmínky jsou hlavním důvodem rekonstrukce,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). 

Práce začnou 10. května, kdy bude vybraná firma odvážet stávající povrch pod náměstím. Ten bude potřeba odtěžit do hloubky až dvou metrů. 

„Zvelebení prostoru bude předcházet jeho oplocení a odvezení zeminy a původní letité suti ze dvou poměrně hlubokých jam, do kterých budou poté zasazeny nové stromy. Získají tak optimální prostor pro své prokořenění. Vodní prvek na náměstíčku zůstane zachován,“ popsala mluvčí města Jitka Brůha Welzlová v tiskové zprávě.

Hotovo by mělo být v listopadu letošního roku. Informace o revitalizaci obdrželi lidé na sídlišti Vltava do svých schránek. 

„Jsem rád, že se tady s tím nevyhovujícím, prašným, esteticky nevzhledným a nefunkčním prostorem konečně něco stane. Místní obyvatelé si to po těch letech více než zaslouží. Věřím, že tady vznikne přirozeně vyhledávané místo pro setkávání i posezení,“ řekl dnes jihočeský hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS), který na sídlišti vyrůstal. 

Po revitalizaci by se obyvatelé města měli dočkat hezčího místa, kde budou moci trávit volný čas. Zeleň má navazovat na pás lemující řeku Vltavu a nedaleký park 4 Dvory, který se nachází pár minut od náměstí. Nový povrch má lépe zadržovat vodu a také díky němu bude možné na náměstí vysázet větší množství zeleně. Chybět nebudou ani nové lavičky, kolostavy, odpadkové koše či stínící plachta. 

„Odtěžení materiálu se nevyhneme. Občany jsme o tom informovali a přijmeme při akci taková opatření, abychom maximálně zabránili vyšší prašnosti,“ dodal Maroš. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky české budějovice, sídliště, náměstí, vltava, rekonstrukce, teplota, léto, horko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po rekonstrukci náměstí bude na sídlišti Vltava chladněji  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.