Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V jaderné elektrárně převezli použité palivo do skladu

Do skladu použitého paliva Jaderné elektrárny Temelín zavezli odborníci celkem tři kontejnery s použitým palivem. Akce trvala dva týdny. Nyní se chystá zavezení paliva do reaktoru, informovali zástupci elektrárny.

Práce na jednom kontejneru trvá necelých pět dní. „Pomocí dálkově ovládaného zavážecího stroje pod vodou umístí odborníci do každého z kontejnerů devatenáct palivových souborů. Ještě pod vodou pak usazují vnitřní víko kontejneru. Už mimo bazén, ale stále na reaktorovém sále následuje odvodnění a vysušení kontejneru,“ popsal temelínský mluvčí Marek Sviták v tiskové zprávě. 

Nyní je ve skladu 63 kontejnerů. Mezinárodní agentura pro atomovou energii bude místo monitorovat kamerami po dobu 60 let. „Ve třech kontejnerech, které jsme přesunuli do skladu, je 57 palivových souborů. Díky nim elektrárna mohla vyrobit bezemisní elektřinu, která odpovídá přibližně devítiměsíční spotřebě všech českých domácností,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Každá jaderná elektrárna má svůj vlastní sklad. Stávající temelínský sklad s kapacitou 152 kontejnerů funguje od roku 2010. Při odstávce je na programu téměř 16 tisíc činností včetně 82 investičních akcí.

„I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna,“ dodal Sviták. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Temelín

Štítky česko, jaderná elektrárna, temelín, palivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jaderné elektrárně převezli použité palivo do skladu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.