Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z nové pozorovatelny jsou vidět Písecké hory i Šumava

Nová atrakce nejen pro turisty vznikla v Písku. Díky participativnímu rozpočtu vyrostla ve čtvrti Hradiště pozorovatelna, odkud je možné sledovat panorama Píseckých hor a Šumavy s dominantami Libín, Bobík či Boubín.

Vyhlídka je vysoká čtyři metry a vznikla v Hradišti na okraji Písku. Na místě je také nové posezení. Součástí projektu s názvem Krajinou Jana Cimbury k hradišťské vyhlídce je také obnova zaniklé cesty z nedalekého Hradiště.

„Projekt do prvního ročníku participativního rozpočtu předložil pan Karel Petro. Jeho cílem bylo proměnit prostor skládky zemin za areálem bývalého zemědělského družstva na Hradišti. Realizace byla poměrně náročná a trvala zhruba dva roky. Nejdříve se musel odstranit odpad, který sem lidé nelegálně navozili, potom bylo nutné terén vyrovnat a vymodelovat. Na podzim roku 2021 byly vysazeny ovocné stromy, loni došlo na stavbu pozorovatelny a posezení,“ uvedl místostarosta Josef Soumar (Piráti) v tiskové zprávě.

„Lokalita prošla neskutečnou proměnou. Doufám, že se stane cílem výletů nejen obyvatel z Hradiště. Navíc je ukázkou úspěšného projektu podpořeného z participativního rozpočtu,“ dodal.

Součástí investice byla také výsadba nového ovocného sadu. „S výsadbou stromů pomáhali lidé kolem divadelního spolku Šemík, kteří celý projekt iniciovali. Navíc s námi spolupracují i při péči o ovocný sad,“ popsal Michal Maňhal z odboru životního prostředí.

Celkem tam je 72 nových ovocných stromů včetně jabloní, hrušní či třešní. „Sad byl koncipován také jako genofondová plocha starých ovocných odrůd, proto tu jsou vysazeny poměrně vzácné jabloně, které v 2. polovině 19. století vyšlechtil významný český ovocnář Josef Eduard Proche,“ podotkl Maňhal. 

Projekt odkazuje na román Jindřicha Šimona Baara „Jan Cimbura“. Hlavní hrdina přichází na službu k sedlákovi na Hradiště a později se ujímá hospodářství v Putimi. 

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky česko, jihočeský kraj, písek, pozorovatelna, participativní rozpočet, hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nové pozorovatelny jsou vidět Písecké hory i Šumava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.