Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kácení lesa nemá vliv na letošní zahájení provozu, tvrdí letiště

Kácení nejspíš čeká část lesa poblíž ranveje Jihočeské letiště České Budějovice. Akce by se měla dotknout území o rozloze téměř 40 hektarů. Vyplývá to z údajů na úřední desce Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Dokument se objevil na úřední desce v polovině května. Krajský úřad Jihočeského kraje v něm informuje o zahájení zjišťovacího řízení při posuzování vlivů na životní prostředí.

Záměr má název "Dočasné omezení plnění funkce lesa" a z materiálu je možné vyčíst některé základní informace. „V prostoru navazujícím západně na Jihočeské letiště České Budějovice je připravován záměr dočasného omezení plnění funkcí lesa, spočívající v odstranění (vykácení) stromových porostů a následné udržování porostů do výšky nezbytné pro zajištění bezpečnosti leteckého provozu. Celková plocha dotčených lesních pozemků činí cca 38,5 ha, spolu se stávajícím (již provedeným) odlesněním cca 68,8 ha,“ píše ve vyjádření Marcela Jirková z krajského odboru životního prostředí. 

Účelem má být zajištění bezpřekážkového vzletového a přibližovacího prostoru u západní části vzletové a přistávací dráhy letiště. Jde o území mezi areálem letiště a obcí Lipí. 


V těchto místech by mělo dojít ke kácení. 
 

O kácení informoval před nedávnem zpravodajský server Zdopravy.cz, který uvedl, že se bude po kácení porost udržovat dostatečně nízký, aby neohrožoval letový provoz. Ke kácení má dojít v roce 2025. 

Na článek reagovalo vedení Jihočeského letiště České Budějovice prostřednictvím svého webu. V něm zástupci letiště vysvětlují, že kácení lesa není podmínkou pro zahájení provozu v letošním roce.

„Jihočeský kraj a jeho společnost v současné době činí všechny nezbytné kroky k zahájení provozu letiště, toto řízení o dočasném omezení plnění funkce lesa nemá žádnou přímou souvislost se zahájením provozu na letišti v roce 2023. Zahájení provozu v letošním roce je zcela nezávislé na tomto řízení a nikterak neohrožuje ani neomezuje současné plánované lety, které bude zajišťovat společnost Čedok a.s. Letiště je na provoz připraveno a splňuje všechny bezpečnostní a legislativní standardy k zahájení letového provozu,“ stojí v prohlášení. 

Záměr kraje a společnosti k dočasnému omezení plnění funkce lesa podle tiskové zprávy směřuje k budoucímu dalšímu rozvoji provozu na letišti. To má sloužit k charterové, linkové i cargo přepravě.

Letiště České Budějovice zaplatí cestovní kanceláři za reklamu. První odlety k moři se blíží

Zhruba čtyři miliony korun zaplatí Letiště České Budějovice cestovní kanceláři Čedok za reklamu na lety z jihu Čech. Ty první se uskuteční už letos v srpnu. Díky propagaci má být jihočeské letiště vidět na webových stránkách, na sociálních...

Spuštění ostrého provozu se rychle blíží. Tento týden Budějcká Drbna informovala o čtyřech milionech, které zaplatí Letiště České Budějovice cestovní kanceláři Čedok za reklamu na lety z jihu Čech. Ty první se uskuteční už letos v srpnu. Díky propagaci má být jihočeské letiště vidět na webových stránkách, na sociálních sítích, ale i pobočkách cestovní kanceláře. Kromě zvýšení zájmu o dovolené má reklama pomoct také zájmu o kraj.

Cestovní kancelář Čedok spustila prodej zájezdu do dvou oblíbených destinací, a to na řecký Rhodos a do turecké Antalye. Už v polovině ledna kancelář hlásila, že je o lety obrovský zájem, a tak se přidaly další termíny navíc. Později přibyla také řecká Kréta.

I po několika měsících je o zájezdy zájem. Některé termíny jsou podle mluvčí Čedoku Kateřiny Pavlíkové i vyprodané. „Po oznámení novinek jsme dokonce zaznamenali na našich pobočkách v Jihočeském kraji fronty. Aktuálně máme místa s odletem z Českých Budějovic obsazená přibližně ze 70 procent. Nyní startuje prodej zájezdů na last minute, volné termíny najdou Jihočeši zejména v druhé polovině srpna nebo září. Nejvíce se vybírají čtyř- a pětihvězdičkové hotely s all inclusive," řekla redakci mluvčí.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky české budějovice, letiště, provoz, kácení, jihočeský kraj, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kácení lesa nemá vliv na letošní zahájení provozu, tvrdí letiště  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.