Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Spravedlnost žádá stát o 680 milionů korun na Justiční areál v Českých Budějovicích

Ministerstvo spravedlnosti žádá stát o 680 milionů korun, aby mohlo v Českých Budějovicích vystavět justiční areál v prostoru bývalých Žižkových kasáren. Stát zatím pro program rozvoje justičních sídel vyčlenil celkově 5,7 miliardy korun. Významná část z těchto peněz má pokrýt výstavbu dlouhodobě plánovaného Justičního areálu v Ústí nad Labem, která se ale protahuje.

Navýšení finančních prostředků programu projedná ve středu vláda na zasedání v jihočeském Vimperku. Vyplývá to z materiálů, které má ČTK k dispozici.

Na jih Čech vedla letos v lednu první pracovní cesta ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) do krajů. Tehdy navštívil i chátrající českobudějovické kasárny Jana Žižky, kde ministerstvo už od roku 2012 zvažuje zřídit justiční areál. O využití brownfieldu jednal se svými stranickými kolegy - hejtmanem Martinem Kubou a primátorkou Dagmar Škodovou Parmovou.

V předkládací zprávě k aktuálnímu návrhu ministerstvo uvedlo, že výstavba Justičního areálu v Českých Budějovicích je "ve vysokém stadiu připravenosti" a že je vydané stavební povolení. Po rozhodnutí vlády o navýšení peněz bude podle úřadu možné ještě letos zahájit zadávací řízení na zhotovitele stavby. Návrh prošel zúženým připomínkovým řízením s ministerstvem financí, na jednání vlády jde bez rozporu.

Výstavba českobudějovického areálu podle ministerstva komplexně řeší fungování jihočeské justice, a to včetně možnosti zrušit pobočku krajského soudu v Táboře. „Konečným efektem rekonstrukce objektů bývalých Žižkových kasáren by bylo celkové zjednodušení organizace jihočeských soudů a zajištění řádného fungování Okresního soudu v Českých Budějovicích, Krajského soudu v Českých Budějovicích, Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích i Okresního soudu v Táboře. Současně by zde své pracoviště mělo i ministerstvo spravedlnosti, které bude zároveň investorem celé investiční akce,“ napsal úřad.

Ministerstvo upozornilo na to, že českobudějovický okresní soud nyní kvůli nedostatku prostor sídlí na třech adresách. Zatímco jeho civilní úsek nebo podatelna fungují na Lidické třídě, trestní a opatrovnické oddělení působí v budově krajského soudu na Zátkově nábřeží. Část spisového archivu se pak musela přesunout do Trhových Svinů. „Činnost soudu na třech pracovištích je organizačně náročná, nepružná a neefektivní. Způsobuje komplikace účastníkům řízení i veřejnosti a v neposlední řadě je ekonomicky nevýhodná,“ konstatoval úřad.

V novém areálu by mělo vzniknout 2297 čtverečních metrů kancelářských ploch pro 180 pracovníků a také 19 jednacích síní. Ministerstvo počítá s rekonstrukcí dvou stávajících budov a s jednou novostavbou.

Kasárna, která se nacházejí blízko českobudějovického nádraží, jsou téměř prázdná. Část komplexu patří městu, část státu. Město v minulosti pod vedením bývalého primátora Jiřího Svobody (ANO) připravovalo rozsáhlou rekonstrukci za přibližně miliardu korun a chtělo do objektu přesunout státní úřady. Nakonec od projektu ustoupilo s odůvodněním, že se nedohodlo s celní správou, která také část areálu vlastní.

Po vzniku justičního areálu by bylo možné prodat stávající objekt okresního soudu na Lidické třídě a také dvě soudní budovy na náměstí Mikuláše z Husi v Táboře, přičemž průzkum z předloňského roku odhadl tržní ceny nemovitostí na nejméně 64 milionů korun. U údržby objektů předpokládá ministerstvo úspory nákladů 200 milionů Kč ročně, dalších 2,2 milionu by se mělo ušetřit po zúžení personálu o řidiče, údržbáře a tři příslušníky justiční stráže.

Program, ze kterého by ministerstvo chtělo výstavbu financovat, se nazývá "rozvoj a obnova materiálně technické základny justice". „Registrací této další akce do stejného programu bude zajištěno průběžné financování a využití kumulovaných nespotřebovaných výdajů v průběhu let 2024 a 2025. Jde tak o zapojení nároků z nespotřebovaných výdajů, které vznikly a vznikají vynuceným posunem realizace investiční akce ministerstva spravedlnosti – Justiční areál v Ústí nad Labem,“ vysvětlil úřad svůj požadavek o navýšení účasti státního rozpočtu v programu na částku zhruba 6,36 miliardy korun.

Na výstavbu ústeckého justičního areálu stát aktuálně vyčlenil 2,7 miliardy korun. Projekt ale provázejí průtahy - podle ministerstva proto, že uchazeč původně vybraný jako správce stavby odstoupil ze zadávacího řízení v době, kdy věc přezkoumával antimonopolní úřad. Proto nyní ministerstvo vládě navrhuje, aby dokončení tohoto investičního záměru o rok prodloužila až do konce roku 2026. Ministerstvo souběžně vybírá zhotovitele stavby, přičemž předpokládá, že zadávací řízení ukončí do letošního září a následně uzavře smlouvu s vybraným dodavatelem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, vláda, právo, správa, stavby, justice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spravedlnost žádá stát o 680 milionů korun na Justiční areál v Českých Budějovicích  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.