Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nové otáčivé hlediště bude v Krumlově nejdříve za deset let, řekl hejtman

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově bude stát nejdříve za deset let, řekl novinářům po schůzi vlády ve Vimperku jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Náklady mohou být až dvě miliardy. Mělo by být v bývalém zámeckém zahradnictví. Podmínkou je, že se pro stavbu rozhodne vláda, řekl Kuba. Stát letos čelí zesílenému tlaku od UNESCO, aby doložil, jak bude problém řešit, řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Památkáři a UNESCO dlouhodobě kritizují, že točna je v zahradě.

Martin Kuba zmínil, že by mohlo vzniknout modernější hlediště, jež by odpovídalo evropským standardům. „Nutno si ale říct, že to nebude stát ani zítra, ani za rok. Pokud by se pro to vláda, Jihočeský kraj a město České Budějovice rozhodli, tak bude stát nejdřív za deset let. Je třeba k tomu získat pozemky, jsou v soukromém vlastnictví, jednáme s majiteli, jestli by vůbec byly přístupné,“ řekl Kuba.

Ministerstvo kultury letos oznámí, jak bude vypadat nové otáčivé hlediště. O točně a jejím umístění se bude zřejmě jednat i na podzim při zasedání UNESCO v Saúdské Arábii. Novinářům to řekl Martin Baxa. „V letošním roce bohužel čelíme zesílenému tlaku organizace UNESCO na to, abychom doložili, jakým způsobem se chystáme řešit problematiku otáčivého hlediště,“ řekl ministr.

Baxa i Kuba řekli, že pracují s variantou, podle níž by točna stála v bývalém zámeckém zahradnictví. Vzniklo by i její zázemí, jak řekli ČTK v únoru ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a krumlovský místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na nynějším v zámecké zahradě. Odhad nákladů na stavbu nové točny byl podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 bývalé vlády asi 1,5 miliardy korun.

„Otáčivé hlediště je fenomén, který má úžasný genius loci. Památkáři opravili letohrádek Bellarie a jde to hůř skloubit s provozem divadla. Hledáme cestu, jak skloubit provoz divadla s tím, že je přístupná Bellarie. To se nám musí povést, kdyby se to nepovedlo, byl by to velký problém. Jihočeský kraj a město České Budějovice zásadně trvají na tom, aby se dohoda našla. Hledáme řešení, kdy budou vedle sebe schopni dlouhodobě existovat divadlo a památkáři. Je pro nás nepřijatelné, že by se (hlediště) jakkoli zavíralo, než najdeme to řešení,“ řekl Kuba.

„Mluvili jsme o tom s panem hejtmanem Kubou. Probíhají jednání s ministrem kultury Martinem Baxou a věřím, že se najde rozumné řešení,“ řekl při návštěvě Jihočeského kraje premiér Petr Fiala (ODS). 

České Budějovice, jimž točna patří, mají smlouvu s památkáři o pronájmu zámecké zahrady do konce letošního roku. V pracovní skupině pod ministerstvem kultury se jedná o smlouvě na rok 2024 a o tom, jak bude nynější točna fungovat u opravené Bellarie.

Loni přilákalo Jihočeské divadlo na krumlovskou točnu 52.469 diváků při tržbách 43,9 milionu korun. Letos tam od 2. června do 10. září uvede šest titulů. Točna v Českém Krumlově přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb. Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Letos má provozní příspěvek od města České Budějovice téměř 154 milionů korun. V krumlovské zámecké zahradě hraje divadlo od roku 1958.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky ČR, vláda, stavby, divadlo, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové otáčivé hlediště bude v Krumlově nejdříve za deset let, řekl hejtman  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.