Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česko má nejlepší vztahy s Bavorskem za 10 let, tvrdí ministerstvo

Vlajkovou lodí česko-rakouské příhraniční spolupráce je zdravotnictví, existují také programy pro podporu kooperace ve výzkumu, v klimatických otázkách, ve vzdělávání či v kultuře. S Bavorskem jsou vztahy nejlepší za posledních deset let, zastřešeny jsou česko-bavorskou mezivládní pracovní skupinou. Uvedlo to ministerstvo zahraničí.

Ministerstvo to tvrdí v materiálech hodnotících spolupráci, které tento týden předložilo vládě a které má ČTK k dispozici. Zdravotnické záchranné služby ČR a Rakouska spolupracují na základě rámcové smlouvy z ledna 2016. Konkrétními příklady jsou například rakouská pomoc při předloňském tornádu na jižní Moravě či přeshraniční poskytování zdravotnických služeb. V Gmündu bylo také před necelými dvěma lety otevřeno Přeshraniční zdravotní centrum poskytující péči obyvatelům v příhraničí.

Čeští pojištěnci mohou v Rakousku čerpat hrazenou péči, tvrdí ministr Vojtěch

Minulý týden Budějcká Drbna informovala o tom, že nově otevřené zdravotní centrum v rakouském Gmündu nemá smlouvy s českými pojišťovnami. To někteří obyvatelé sousedního města České Velenice nevěděli. K věci poskytl redakci vyjádření ministr...

„Podpora přeshraniční spolupráce probíhá kontinuálně od roku 1995,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. Na konci loňského roku se spustil program Evropské územní spolupráce INTERREG VI-A pro roky 2021 až 2027, v němž je z Evropského fondu pro regionální rozvoj vyčleněno 86,8 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun). V předchozím programovacím období činila alokace 97,8 milionu eur (2,3 miliardy Kč). Program je určen na podporu regionálních a místních projektů, prioritami jsou výzkum, životní prostředí, vzdělávání, kultura, cestovní ruch a přeshraniční správa. Spolupracují také jednotlivé české kraje a rakouské spolkové země.

Vztahy s Německem a konkrétně s Bavorskem jsou podle ministerstva nejlepší za posledních deset let. Mezivládní pracovní skupina se schází jednou ročně, její předsedové z ministerstva zahraničí a Bavorské státní kanceláře koordinují spolupráci na úrovni státní správy včetně krajské a komunální úrovně, hospodářských komor a Euroregionů. Příští setkání se uskuteční na podzim v Praze.

V česko-bavorském příhraničí působí dvě pracovní společenství, takzvané Euroregiony - Euroregion Egrensis a Euroregion Šumava-Bavorský les. Existuje také zhruba stovka partnerských smluv mezi českými a bavorskými městy. Platformou pro spolupráci českých, bavorských a rakouských regionů je také Evropský region Dunaj – Vltava, uvedlo ministerstvo. Zaměřen je zejména na průmysl 4.0, zdravotnictví a cestovní ruch.

Česká diplomacie také ocenila policejní spolupráci se zaměřením na potírání kriminality v příhraničních regionech, především drogové kriminality, nelegální migrace a automobilové kriminality.

Časté jsou také kontakty s Bavorskem na vrcholné politické úrovni. V květnu navštívil Řezno premiér Petr Fiala (ODS), jednal s bavorským protějškem Markusem Söderem a zúčastnil se zasedání tamní vlády. Poté navštívil Bavorsko také prezident Petr Pavel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NP Šumava

Štítky ČR, Rakousko, Německo, vláda, diplomacie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko má nejlepší vztahy s Bavorskem za 10 let, tvrdí ministerstvo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.