Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čeští pojištěnci mohou v Rakousku čerpat hrazenou péči, tvrdí ministr Vojtěch

Minulý týden Budějcká Drbna informovala o tom, že nově otevřené zdravotní centrum v rakouském Gmündu nemá smlouvy s českými pojišťovnami. To někteří obyvatelé sousedního města České Velenice nevěděli. K věci poskytl redakci vyjádření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Mnistr zdravotnictví Adam Vojtěch o otevření zdravotního centra informoval na svém Twitteru. „V roce 2019 jsme zahájili stavbu a dnes je přeshraniční zdravotnické centrum Healthacross Gmünd hotové. Zajistíme tím kvalitní zdravotní péči pro obyvatele Českých Velenic a také posílíme spolupráci s Rakouskem,“ vzkázal v příspěvku. 

S péčí v tomto zařízení to ale není tak jednoduché. „Teď je situace taková, že tam péče pro české pacienty hrazená není,“ uvedl starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD). Službu mohou využívat alespoň pendleři.

Podle ministra možnosti jsou

Podle Vojtěcha nemůže zdravotní centrum v Gmündu uzavřít stejné smlouvy jako v případě českých zařízení, protože se nachází na území jiného státu. To ale podle něj neznamená, že by čeští pojištěnci nemohli v Gmündu čerpat péči hrazenou českými pojišťovnami.

Možností je podle něj více. Tou první je požádat svou zdravotní pojišťovnu o vydání nárokového dokladu S2, kterým zdravotní pojišťovna uděluje souhlas s vycestováním za plánovanou zdravotní péčí. „Vydá-li zdravotní pojišťovna tento doklad, uhradí veškeré náklady za zdravotní péči vyjma těch, které by platil i rakouský pojištěnec (tedy kromě například případné spoluúčasti),“ uvedl Vojtěch. 

U hranic otevřeli lékařský dům. Pro pacienty z Česka péče hrazená není

S velkou slávou se v polovině října otevřel nový zdravotní dům v rakouském Gmündu, který přímo sousedí s městem České Velenice. Pro případné klienty z Česka je tu ale jeden háček – zařízení nemá smlouvy s českými pojišťovnami.

„Druhou možností je vycestování za zdravotní péčí bez předchozího souhlasu zdravotní pojišťovny. V takovém případě si pojištěnec péči uhradí sám a poté žádá svou pojišťovnu o refundaci. Ta mu bude poskytnuta, avšak maximálně do výše českých tarifů,“ přidal. 

Pro řadu obyvatel taková služba znamená poměrně vysoké náklady. „Takže zase do Budějc,“ postěžoval si do facebookové diskuse jeden občanů města České Velenice, které s Gmündem sousedí. 

„Shánět tyto služby mimo větší města je extrémně náročné. Pokud bude přístup pojišťoven takový, že je péče dostupná na české straně, tak je to špatně. Lidé tady platí stejnou sazbu a měli by mít srovnatelně dostupnou zdravotní péči,“ upozornil starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD). Podle něj chce být město u jednání, jejichž cílem má být zajištění a financování zdravotnické péče v regionu. 

„Je to otázka pro příští politickou reprezentaci“

Poskytování zdravotní péče je výzvou nejen v Českých Velenicích. Téma řeší i řada jiných obcí v příhraničí. Petr Studenovský, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jihočeského kraje, řekl, že úřad provedl analýzu toho, co je potřeba udělat pro to, aby bylo poskytování péče bezproblémové. Dokument pak hejtmanství poslalo ministerstvu zdravotnictví i pojišťovnám.

Vyjádření k věci poskytla i bývalá hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). „Zabývali jsme se tím, jak lidem v těchto regionech poskytnout zdravotní péči. Existují sice mezinárodní úmluvy pro neodkladnou péči, nicméně pro tu odkladnou stále chybí. Historicky to mimochodem stále funguje v nemocnici ve Gmündu. V případě toho nového zařízení i ostatních v jiných městech bude nutné tohle téma řešit, není to otázka krajská, ale řešit se musí na celostátní a mezinárodní úrovni,“ shrnula.

„Domnívám se, že je na čase vést diskusi o tom, zda nezměnit zákon tak, aby umožňoval českým zdravotním pojišťovnám v určitých situacích uzavřít i smlouvu o úhradě přímo se zahraničním poskytovatelem zdravotních služeb. Zda k této změně zákona přistoupit, je otázkou pro příští politickou reprezentaci,“ přidal ministr Vojtěch.

Podle ministra existuje ještě jeden možný scénář. „V neposlední řadě je nutno uvést, že v případě, že český pojištěnec při pobytu v jiném členském státě musí čerpat zdravotní péči, za kterou do tohoto státu cíleně nevycestoval, postačí mu předložit při ošetření kartičku pojištění a zdravotní pojišťovna za něj péči uhradí přímo, tedy aniž by musel pojištěnec cokoli hradit,“ dodal. 

Ohodnoť článek

Foto Twitter: Czech Embassy Vienna

Štítky gmund, zdravotní střediško, hranice, České Velenice, jihočeský kraj, zdravotnictví, Adam Vojtěch, Schwäbisch Gmünd, Rakousko, zdravotní pojišťovna, ANO 2011, ČSSD, Drbna.cz, Jaromír Slíva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští pojištěnci mohou v Rakousku čerpat hrazenou péči, tvrdí ministr Vojtěch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.