Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Turisté se díky nové stezce dostanou k Boubínskému jezírku

Už v průběhu června by se mohli turisté opět dostat do národní přírodní rezervace Boubínský prales. Lesy ČR tam budují dřevěné chodníky a most, které zájemce zavedou až k Boubínskému jezírku. Hotovo by mělo být koncem měsíce.

Původní trasa je zavřená více než rok z bezpečnostních důvodů. Hrozí tam pád stovek souší. V roce 2019 v Boubínském pralese gradovala kůrovcová kalamita a následkem jsou stovky suchých stromů. Teď proto hrozí jejich pád na turistické stezky, které vedou kolem oploceného jádra přírodní rezervace.

Turisté nesmí do části Boubínského pralesa. Hrozí pád suchých stromů

Návštěvníky Boubínského pralesa ohrožují stovky suchých stromů, které mohou spadnout na turistické stezky. Městský úřad ve Vimperku proto na žádost Lesů ČR rozhodl o uzavření některých tras. V roce 2004 tam při tragické události zemřela žena.

„Boubínský lesní závod Lesů ČR tedy navrhl náhradní trasu, připravil dřevěné trámy na povalový chodník i mostek a získal stavební povolení. Náklady podniku na vybudování náhradní trasy dosáhnou asi půl milionu korun,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Hotovo by mělo být koncem června letošního roku. Pak už se zájemci k Boubínskému jezírku dostanou. Nová trasa vede po stávající zelené z parkoviště Na Kaplici pod Boubínem kolem Stromu duší, památníku zemřelých při práci v lese, a informačního střediska na Idině pile až na rozcestí. Poté projdou turisté po doposud uzavřené cestě od Amortovky směrem k jezírku. 

Přes Kaplický potok se návštěvníci dostanou díky novému mostku. Odtud je nová trasa zavede až na hráz Boubínského jezírka. 

Viděl jsem zřícení souše při bezvětří. Boubínský prales se bude desítky let měnit, říká ředitel národního parku

Pád jednoho stromu může způsobit, že k zemi půjdou i další v jeho okolí. Dřevem teď postupují nejrůznější houby, ale pro život v Boubínském pralese to neznamená zkázu. Proces totiž láká nejrůznější druhy hmyzu, který je potravou pro ptáky. Proto...

„Materiál už v květnu zdarma roznesli po celé dvěstěmetrové trase zástupci boubínské pobočky České lesnické společnosti. Tím nám pomohli zkrátit dobu výstavby chodníků, za což jim moc děkuji. Nyní požádáme Městský úřad Vimperk o zpřístupnění dosud uzavřeného úseku od Amortovky směrem k jezírku. Tam už je bezpečno a lidé se dostanou k odbočce na náhradní trasu,“ uvedl ředitel lesního závodu Miloš Juha.

Ten zároveň upozornil, že vstup na Knížecí a Lukenskou cestu po obvodu Boubínského pralesa je nadále zakázaný. „Na přístupové cesty lesníci umístili výstražné zákazové tabule a porušovat zákaz vstupu nedoporučují, aby se neopakoval příběh z léta 2004. Tehdy se na boubínskou centrální stezku zřítil v naprostém bezvětří suchý strom. Zasáhl ženu, která vedla za ruku malou dcerku. Dítěti se nic nestalo, ale ženě hrot zlomené větve propíchl hrudník a zemřela. Místo neštěstí dnes na Boubíně připomíná křížek u cesty,“ připomněla loni v létě Jouklová. 

O situaci v Boubínském pralese promluvil v rozhovoru pro Budějckou Drbnu ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. Ten mimo jiné popsal, co se nyní v této lokalitě odehraje.

„Během následujících desítek let se vytvoří nová korunová vrstva, v ní budou dočasně dominovat buky a časem, třeba za sto – sto padesát let jimi prorostou smrky a prales se opět stane temným a chladným. Do doby příští vichřice a kůrovcové gradace. Nesmírně důležitou roli v celém procesu hrají právě odumřelé stromy. Tím, jak se začnou rozpadat, se stanou nositeli vysoké druhové rozmanitosti hub a hmyzu, zároveň ležící a rozpadající se kmeny smrků se stávají živnou půdou pro odrůstání další generace smrků,“ shrnul.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy ČR

Štítky jihočeský kraj, boubín, prales, jezírko, lesy čr, turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté se díky nové stezce dostanou k Boubínskému jezírku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.