Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Český Krumlov opraví památkově chráněný Lazebnický most

Český Krumlov začne na podzim opravovat Lazebnický most, který je kulturní památkou. Odhad nákladů je 25 milionů korun, práce by měly skončit před příští turistickou sezonou. Radnice ještě zvažuje, zda opraví celý most, nebo jen dřevěné prvky. Po jednání radních to řekl místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Příští rok chystá radnice opravu mostu Edvarda Beneše. Ve špatném stavu jsou také lávka v Jelení zahradě a provizorní most u pivovaru.

„Na Lazebnický most máme projekty, máme stavební povolení. Pouze ještě prověřujeme možnost, že by se neopravoval celý včetně nosných konstrukcí, ale pouze dřevěné části. To ale jen za předpokladu, že u nosných ocelových částí zjistíme, že jsou schopné ještě třeba 15 let vydržet. Most je už v hodně špatném stavu. Máme ověřené, že kdybychom ty dřevěné prvky nechali ještě rok dva bez opravy, hrozilo by, že bychom most museli zavřít,“ řekl Zbyněk Toman.

Lazebnický most spojuje střed města s hradem a zámkem. Opravy začnou v říjnu nebo v listopadu, skončí na jaře. Most bude neprůjezdný pro auta, lávka pro pěší zůstane přístupná. Místostarosta věří, že podnikatelé ve městě se přes zimu dopravnímu omezení přizpůsobí. Lazebnický most potřebuje opravu, podle starších informací napadla dřevěné části napadla dřevokazná houba. Název Lazebnický má most po lazebně, která bývala v domě na levém břehu Vltavy.

Krumlov připravuje opravy mostů. Čtyři jsou podle města ve špatném stavu

Český Krumlov letos začne opravovat Lazebnický most, který spojuje střed města s hradem a zámkem. Příští rok chystá radnice opravu mostu Edvarda Beneše. Ve špatném stavu jsou také lávka v Jelení zahradě a provizorní most u pivovaru. Za posledních...

Krumlov vlastní 28 mostů a lávek. Pro Benešův most má připravený projekt, náklady budou zhruba 35 milionů. Investici potřebuje i provizorní most u pivovaru, což je jediný přístup, jak mohou těžší auta vjet do historického centra. Radnice ho opravovala naposledy v roce 2020, za víc než tři miliony korun. Původní provizorní most u pivovaru strhla velká voda při povodních v roce 2002. Od té doby je tam provizorní most, který město koupilo v roce 2017 od Správy státních hmotných rezerv za 8,1 milionu korun. Za posledních deset investovalo město do oprav mostů přes 36,1 milionu korun, sdělila mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Český Krumlov, v němž žije asi 13 000 lidí, opravil za poslední roky víc mostů. V roce 2021 to byl památkově chráněný kamenný most přes koryto říčky Polečnice ve Starých Dobrkovicích. Most z poloviny 19. století má novou nosnou konstrukci, oprava stála 3,5 milionu korun. V květnu 2020 dokončilo město opravu památkově chráněné lávky Rechle z 18. století, jejíž šindelová střecha byla v havarijním stavu. Práce stály dva miliony korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, silnice, most, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov opraví památkově chráněný Lazebnický most  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.