Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Blíží se otevření areálu u Vltavy. Postupovali jsme správně, tvrdí koalice

Již za pár týdnů se má na břehu Vltavy v Českých Budějovicích otevřít nový areál, který nabídne mimo jiné několik hřišť na plážový volejbal či občerstvení. Tento týden se investice řešila na zastupitelstvu. Opozici zajímaly některé věci, které podle ní měly být lépe komunikované. Vedení radnice vysvětlovalo, jak bude nadcházející dva roky vypadat provoz areálu za desítky milionů korun. Projekt vyvolal drobné neshody mezi koaličními subjekty.

Z opozičních řad pokládal otázky poslanec Roman Kubíček (ANO). Nejen on reagoval na facebookový příspěvek Akčních Budějčáků, kteří městu vytýkají celkový postup. „Výběrové řízení na zhotovitele? Výběrové řízení na provozovatele? Financování projektu a použité finance?“ vyjmenoval Kubíček postupně několik otázek, na které chtěl znát odpovědi.

Dočkal se reakce od náměstka primátorky Petra Maroše (ODS). Podle něj vedení radnice vnímá lokalitu mezi řekou Vltavou a stejnojmenným sídlištěm jako jednu z těch, kde mohou lidé aktivně trávit volný čas. Sám Maroš věří, že může být nový areál oblíbený podobně jako Sokolský ostrov či okolí Malého jezu na Malši.

Nyní podle něj jde o první etapu, po které si mají zástupci města i na základě reakcí obyvatel určit, co bude s lokalitou dál. „Výběrové řízení na zhotovitele bylo vypsáno, přihlásil se jeden uchazeč a Zaplať Pán Bůh za něj. Věřím, že to stihneme postavit v rekordním čase a v polovině července dojde k předání. Každý den je tam vidět pokrok. Podobné to bylo u výběrového řízení na provozovatele. Opět se přihlásil jeden uchazeč,“ popsal Maroš. 

Lokalita, která má projít proměnou. Autor: Město České Budějovice

Podle náměstka je důvodem fakt, že jde o provoz složitější, než je například občerstvení na Sokolském ostrově, o kterém Budějcká Drbna informovala v polovině června. Kromě provozu občerstvení má totiž vítěz soutěže za úkol starat se o celý areál. Nyní má podle politiků fungovat zkušební provoz, smlouva je totiž platná do konce roku 2024. Poté bude město hledat provozovatele na delší časové období, nejspíš na pět let.

„Pokud jde o financování, použili jsme finanční prostředky, které byly na investičním odboru na jiné projekty, které jsme zastavili a nerealizovali. Je to například rekonstrukce objektu městské policie. To jsme zastavili s tím, že pro ně můžeme získat jiný objekt (Pravděpodobně budouvu na Mariánském náměstí, pozn. redakce),“ řekl Maroš.

Areál má nést název společnosti ČEZ Areál Vltava, to ale podle Maroše nepřísluší městu komentovat. „To je smlouva mezi provozovatelem a třetími stranami. Do toho my nezasahujeme. Když je někdo ochoten do toho investovat peníze, nevím, proč by to tak nemělo být,“ dodal. 

O výsledku výběrového řízení informovala jako první Budějcká Drbna. Ta také zveřejnila reakci budoucího provozovatele. Ten sice zaplatí městu měsíčně "jen" tisíc korun, musí si ale sehnat peníze na celkový provoz areálu včetně úklidu či sekání trávy. 

Provoz nového areálu u Vltavy získal jediný uchazeč. Podílet se na něm bude i krajský zastupitel

Na břehu Vltavy v Českých Budějovicích nyní vzniká volnočasový areál, už teď je ale jasné to, kdo ho bude provozovat. Do výběrového řízení se přihlásil jediný uchazeč. Je jím zapsaný spolek České Budějovice. Ten bude místo provozovat s firmou,...

David Šťastný redakci potvrdil, že areál bude provozovat spolek České Budějovice, ale společnost Hluboká Baseball & Softball Club, jejímž je jednatelem, bude subdodavatelem. Firma se na Hluboké podílí na provozu sportovně relaxačního areálu. 

„Provoz bude hodně podobný tomu, co už máme. Je to veřejný areál, kde bude zpoplatněný plážový volejbal, ostatní věci budou zdarma. Na provoz budeme shánět partnery a sponzory. O dotace budeme žádat v případě kulturních akcích. Budeme sekat tu spodní náplavku, musíme nakoupit nějaké sekačky a další vybavení. Město na provoz nedá ani korunu, peníze budeme shánět my,“ řekl redakci Šťastný a dodal, že tak vzniknou dva partnerské areály. Šťastný je v Hluboké nad Vltavou radní za ČSSD a NEZÁVISLÍ.

Martin Kuba řekl, že město zvolilo rozumný a správný postup. Podle něj díky tomu vznikne u Vltavy kombinace sportovních zařízení, dětských hřišť a kulturního a společenského zázemí. 

Neshody v koalici? Vyříkali jsme si to, zní z radnice

„Zvolili jsme tuhle variantu na první dvě sezony. Hledali jsme někoho, kdo má zkušenosti,“ uvedl Kuba a připomněl, že vítěz bude mít na starosti celkovou údržbu areálu. „Nechtěli jsme, aby tam byla kavárna a okolo vznikal nepořádek,“ dodal. Ani on nemá problém s tím, že je v názvu společnost ČEZ. 

„Děkuji za vysvětlení. Tady na zastupitelstvu se to vysvětlení má dávat. Vítám, že je koncese na dvě léta. Pak si můžeme sednout k ekonomickým výstupům a rozhodnout se, jakým způsobem budeme směřovat na delší dobu,“ reagoval Kubíček.

On i jeho spolustraník Tomáš Kubín (ANO) připomněli, že mohlo město uspořádat tiskovou konferenci a celou akci lépe komunikovat. Podle primátorky Dagmar Škodové Parmové (ODS) s otevřením areálu souvisí hodně práce a úsilí, kvůli čemuž na to nebylo moc času. 

K areálu se na facebookovém profilu vyjadřovalo také Hnutí Občané pro Budějovice. Do diskuse na toto téma se však nikdo ze zastupitelů hnutí nezapojil.

Příspěvek Akčních Budějčáků vyvolal také drobné neshody ve vedení radnice. Svědčí o tom pondělní slova hejtmana Kuby. „Co mě mrzí, že velkou část iniciace té debaty úplně iracionálních argumentů nosí někteří členové politických stran, které jsou členy koalice. To si musíme vyříkat. Stránky Akční Budějčáci jsou velmi často spojeny s Pirátskou stranou a pro mě to je smutná záležitost, která se děje. Od opozice je to korektní...Pro mě je smutnější zážitek, že to v koalici probereme a pak si musím číst nehezké komentáře členů politické strany, která v koalici je,“ řekl hejtman.

Při jednání na to nereagoval nikdo z Pirátů. Redakce proto požádala o vyjádření náměstkyni primátorky Zuzanu Kudláčkovou (Piráti).

„Předně si myslím, že by se takové věci měly řešit uvnitř koalice místo zastupitelstva. Proto jsem nereagovala. Pak jsme si to vysvětlili. Akční Budějčáci nejsou Piráti. Jeden z nich je náš registrovaný příznivec, není člen strany,“ řekla Kudláčková. Dodala, že by po dotyčném nikdo nechtěl, aby usměrňoval své kolegy a kamarády s tím, aby si dávali pozor na pusu.

„Nejdůležitější je, jak hlasujeme, co reálně koalice prosadí,“ přidala Kudláčková. Doplnila, že je dobře, že se povedlo areál vybudovat tak rychle, aby ho mohli lidé už v létě využívat.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky české budějovice, sport, areál, vltava, řeka, investice, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se otevření areálu u Vltavy. Postupovali jsme správně, tvrdí koalice  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.