Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zájem vodáků sjet Vltavu o červencových svátcích je menší než minulé roky

Zájem vodáků sjet Vltavu na začátku prázdnin je o něco nižší než minulé roky. Pojedou jich tisíce, ale nejen o svátcích 5. a 6. července, ale i jiné dny nadcházejícího týdne. Některé půjčovny mají už většinu lodí a raftů na příští týden zamluvenou. Velký zájem vodáků čekají na přelomu července a srpna, kdy jsou celozávodní dovolené. Řekli to zástupci půjčoven.

„Poslední dva červnové víkendy jsme měli dost silné. Na červencové svátky se to rozmělnilo do celého týdne, jak jsou svátky uprostřed. Nesoustředí se to na dva konkrétní dny,“ řekl manažer půjčovny Ingetour Jan Straka. Očekává, že příští týden odbaví kolem 1000 lidí denně, nejvíc o víkendu. V kempu ve Vyšším Brodě je kapacita v chatkách a ubytovnách na příští týden naplněná, míst pro stan je ale stále dost, pořád si lze také ještě půjčit loď i raft.

Velký zájem o příští týden eviduje rovněž půjčovna Ka-servis. „Poslední víkend byl enormní. Svátky Cyril a Metoděj jsou profláknuté, tak si lidé možná řekli, že budou jezdit o týden dřív, a tak ta Vltava i vypadala. Půjčili jsme nějakých 250 lodí a dali jsme na vodu přes 500 lidí. Máme 12 druhů lodí, o víkendu tady nebyla ani jedna. Na příští týden je zájem obrovský, ale není tak enormní jako v minulých letech. Možná je to tím, že letos vyšly svátky malinko hůř a pátek je pracovní den. V téhle chvíli máme (na příští týden) volné jenom vydry, všechny samby a rafty máme vypůjčené,“ řekl provozovatel půjčovny Ka-servis Jakub Litvan.

Firma Ingetour provozuje i čtyři velké kempy na Vltavě od Vyššího Brodu do Českého Krumlova: Vyšší Brod, Rožmberk, Nahořany a Vltavan. V každém z nich podle starších informací přes léto přespí až 40.000 lidí, většinou vodáci, kteří si postaví stan, ale jsou tam i chatky, ubytovny nebo týpí.

Firma vlastní asi 800 raftů a 1000 kánoí, v létě pracuje pro půjčovnu až 300 lidí včetně brigádníků. „Největší zájem vodáků je na přelomu července a srpna, v polovině léta, kdy jezdí hodně lidí na dovolenou. Netýká se to jenom lodí, ale i ubytování v kempech,“ řekl Straka.

Podobné je to v půjčovně Ka-servis. Na poslední červencový a první srpnový týden má již řadu objednávek. Litvan odhaduje, že přes léto odbaví půjčovna asi 10 000 lidí. „Máme proti minulému roku obrovský nárůst poptávky, asi o 40 procent. Za květen a červen se zaplnila celá Vltava školami, jenom přes nás vyjelo 3 000 žáků,“ řekl Litvan. Půjčovna, jež zaměstnává osm lidí, nabízí 130 plastových lodí a 50 raftů. Mladí lidé jezdí podle Litvana hlavně na raftech, plastové kánoe využívají spíš školy a skalní vodáci. Nejvíc lidí sjíždí úsek Vyšší Brod - Český Krumlov.

Zájem vodáků je na začátku léta slabší než loni. Chystáte se letos na vodu?

Celkem hlasovalo181 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, turistika, lodní, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem vodáků sjet Vltavu o červencových svátcích je menší než minulé roky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.