Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První turisté mají z jihu Čech odletět na Rhodos za dva týdny. Čedok je bude kontaktovat

Řecký Rhodos je jednou ze tří destinací, kam mají letos lidé odcestovat z Jihočeského letiště České Budějovice. Cestovní kancelář Čedok bude u odletů v následujících dnech postupně klienty kontaktovat a sdělovat jim postup v návaznosti na vývoj situace. První letadlo má zamířit na Rhodos z jihu Čech přesně za dva týdny.

Zatímco někteří turisté prožívají těžké chvíle na ostrově Rhodos, další vyhlíží, jestli do Řecka vůbec odletí. Budějcká Drbna zjišťovala, jaká je situace spojená s odlety z Jihočeského letiště České Budějovice.

Odtud letos v létě zamíří první turisté do Turecka a také na dva řecké ostrovy včetně Rhodosu. K situaci se včera zástupci letiště vyjádřili prostředníctvím facebookového profilu

První letadlo na Rhodos zamíří z jihu Čech za dva týdny 7. srpna, informovalo letiště ve svém vyjádření. Tento let ani ty následující zatím nemají být v ohrožení. Situace se však neustále mění. 

„První odlety Čedoku z Budějc jsou za více jak dva týdny, není třeba teď kamkoli volat, všechno běží podle plánu a žádné změny nejsou. Necestuje se jen do zasažených oblastí, dovolené v jiných částech ostrova pokračují, a věříme, že se brzy situace uklidní,“ vzkázala včera mluvčí cestovní kancláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Na profilu letiště se pak objevily informace pro cestující, kteří mají na Rhodos odletět, což platí i pro ty z jihu Čech. „Klientům, kteří mají během pondělí 24. července 2023 odlétat na dovolenou do postižených lokalit nabídl Čedok bezplatnou změnu termínu nebo destinace, případně storna. Do dalších oblastí se může cestovat bez omezení, nebylo vydáno žádné oficiální doporučení od českých nebo řeckých úřadů. Situaci pochopitelně i nadále monitorujeme. U odletů v následujících dnech budeme postupně klienty aktivně kontaktovat a sdělovat aktuální postup v návaznosti na vývoj situace,“ uvádí kanclář ve svém vyjádření z neděle. 

Jihočeské letiště vyhlíží pravidelné odlety na jih. V areálu vzniká parkoviště

Testují proces odbavení a staví nové parkoviště, které bude zdarma. Jihočeské letiště České Budějovice na začátku srpna vyšle první cestující k moři. Lidé odtud budou létat do Turecka a na řecké ostrovy.

Firma zároveň žádá klienty, kteří mají na ostrov odletět v nadcházejících dnech či týdnech, aby nyní nezahlcovali telefonní linky či recepce hotelů a vyčkali na vývoj situace. V případě změny odletu se zástupci cestovní kancláře klientům ozvou. 

Také cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer ruší cesty na jihovýchod řeckého ostrova Rhodos, kde vypukl lesní požár a přiblížil se k turistickým centrům Kiotari a Lardos. Zákazníkům, kteří měli odletět včera ráno, v sobotu cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Informovala o tom ČTK.

Informace k situaci na ostrově zveřejňuje Čedok také na svém twitterovém účtu. Včera z ostrova odletělo letadlo, které do Prahy transportovalo přes 200 cestujících. 

Letadlo přistálo v noci v Praze. „Pokud se ukáže, že noční repatriační lety, které jsou již naplánované nebudou stačit, jsme připraveni pomoci českým občanům,“ uvedl na svém twitterovém účtu premiér Petr Fiala (ODS). Armádní letadla jsou připravená, dodal. 

Podle odhadů českého ministerstva zahraničí je na Rhodosu nyní 4 000 až 5 000 českých turistů, velké části se ale krizová situace netýká, protože jsou v zatím bezpečné oblasti na severu ostrova.

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Ti, kteří na ostrově jsou či byli v době požárů, si stěžují na nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří i hotelů. Informoval o tom server například zpravodajský server Seznam Zprávy

Situace je pro turisty složitá. „Je ale pravdou, že v tuto chvíli nemají všichni kde přespat. Nachází se různě venku nebo na recepcích hotelů, popřípadě v nějakých evakuačních halách. Snažíme se ale ve spolupráci s cestovními kancelářemi situaci řešit. Většina českých turistů na ostrově totiž cestovala s cestovkami,“ řekl v nedělním rozhovoru pro server iRozhlas.cz šéf konzulárního odboru ministerstva zahraničí Pavel Pešek.

Mluvčí řeckých hasičů Jannis Artopoios se podle ČTK v rozhovoru s BBC za "chaos" omluvil a zásah proti požáru popsal jako nejsložitější, jakému kdy útvar čelil. 

Parkoviště bude zdarma

Z Jihočeského letiště České Budějovice odletí první turisté na začátku srpna do Turecka. Poté jsou naplánované odlety na řecké ostrovy Rhodos a Kréta.

V současné době vzniká podél hlavní silnice v Plané parkoviště pro cestující. „Ten čilý ruch, který je vidět z E55 v areálu Letiště České Budějovice, je příprava parkoviště pro cestující. Toto parkoviště bude spojovat s terminálem v době odletů a příletů kyvadlová doprava, kterou připravujeme ve spolupráci s Dopravním podnikem města České Budějovice,“ popsala mluvčí letiště Martina Vodičková.

V době odletů a příletů budou autobusy spojovat České Budějovice s nedalekým letištěm a terminál s již zmíněným parkovištěm. Tam mohou lidé nechat auta zdarma. Jízdní řády jsou na webu letiště. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeské letiště České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První turisté mají z jihu Čech odletět na Rhodos za dva týdny. Čedok je bude kontaktovat  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.