Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Český Krumlov dokončil část oprav hřbitova, cesty jsou vyskládané z kamenů

Český Krumlov dokončil první dvě fáze oprav hřbitova. Hotové jsou nové chodníky včetně dlažby na cestách či odvodnění. Teď se stavební firma přesunula do urnového háje, kde opraví cesty i pěšiny. Práce by měly skončit v listopadu, náklady budou dohromady asi 44 milionů korun. Hřbitovní cesty vyskládané z kamenů se klikatí podobně jako řeka Vltava, řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO).

„Hřbitov v Českém Krumlově se stane rozhodně důstojnějším místem, aby dokázal vnést klid. Udělali jsme nové chodníky, které již nejsou pouze přímkami, ale jsou vyskládané z krásných kamenů a klikatí se tak, jako se klikatí řeka Vltava v Českém Krumlově. Design na hřbitově navazuje na design celého města," řekl starosta. Město začalo hřbitov opravovat loni, získalo i dotaci 11 milionů z krajského investičního fondu.

Podobu dlažby na cestách, které protínají hřbitov, navrhla výtvarnice Lenka Vítková z Křemže. Pracovala s motivem vlnění. "Křivost, křivolakost ke Krumlovu patří, je obsažena již v samotném názvu města. Vlnění však nacházíme i v okolní kopcovité krajině. Z dětství si hřbitovní cesty vybavuji jako monotónní, já jsem však chtěla ozvláštnit procházení hřbitovem, dodat do vzhledu cesty děj. To, co zde rozehrává děj, jsou právě vlny a pozvolné střídání světlých a tmavých kamenů," uvedla výtvarnice.

Hotové jsou chodníky, rozvody elektřiny i nové odvodnění. Radnice zvolila ekologické řešení, kdy dešťová voda, která teče do vpustí v chodnících, se sbírá do nádrže. Lidé jí budou moci třeba zalévat květiny na hrobech, uvedl Tomáš Baloun ze společnosti Tepis, která technicky dohlíží na opravu. Na podzim se ještě budou sázet stromy. V urnovém háji už zahájila firma výkopové práce, opraví cesty, zvelebí zeleň.

Původně plánovala radnice opravy hřbitova za 100 milionů včetně nové budovy. Její stavbu ale radní odložili kvůli výpadkům příjmů zaviněným pandemií. Na novou budovu mají hotovou studii. Předloni na jaře opravil Krumlov za dva miliony Kč obřadní síň.

Na jihu Čech otevřely loni novou smuteční síň Vodňany na Strakonicku. Zaplatily za ni asi 15 milionů korun. Novou smuteční síň chtějí postavit Strakonice. Náklady budou 30 až 40 milionů korun, řekl již dříve místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Český Krumlov, v němž žije asi 13 000 lidí, má letos po úpravách rozpočet s příjmy 487,9 milionu a výdaji 638,6 milionu Kč. Schodek 150,7 milionu kryje z peněz zbylých z minulých let. Kapitálové výdaje, tedy investice, by měly být téměř 188 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky ČR, správa, služby, stavby, pohřebnictví, Český Krumlov, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov dokončil část oprav hřbitova, cesty jsou vyskládané z kamenů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.