Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Blesk zasáhl dětský tábor. Nepotlačovat emoce, radí psycholožka

Náročnou zkušenost prožili školáci, kteří vyrazili na dětský tábor na Šumavu. Při zdánlivě běžné bouřce zasáhl blesk místo, kde se nacházely jejich stany. Do akce vyrazil také posttraumatický tým. Jak takový zásah vypadá?

Podle CNN Prima News k události došlo nedaleko Soumarského mostu na Volarsku. Bouřka tam dorazila v pátek a jeden z blesků měl zasáhnout místo, kde se nacházely stany se školáky. 

Po hlášení na tísňové lince na místo vyrazily posádky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JK) z Volar, Prachatic a Vimperka. „Záchranáři na místě ošetřili celkem šest dětí, které následně převezli do prachatické nemocnice. Bohužel s ohledem na jejich věk nemůžeme poskytnout bližší informace o jejich zdravotním stavu během našeho zásahu,“ uvedla mluvčí ZZS JK Zuzana Fajtlová, která je zároveň psycholožkou. 

Hasiči dali dětem plyšáky

Budějcká Drbna se proto v obecné rovině dotazovala i na to, jak takový zásah vypadá v praxi. V případě, kdy je potřeba poskytnout první psychickou pomoc či krizovou intervenci, je podle Fajtlové v první řadě důležité pracovat s emocemi, podpořit jejich ventilaci a zpracování. V psychickém šoku totiž mnohdy jako první nastupují právě emoce.

„A ty je potřeba opečovat, protože okolí mívá tendenci u zasažených tyto emoce rychle potlačovat, zastavovat a “převádět” do rozumového modu. Často slyšíme, jak okolí nabádá zasaženého, aby se uklidnil, aby neplakal, ale takhle to zkrátka nefunguje. Další stěžejní stránkou první psychické pomoci je práce s informacemi - zasažený jedinec potřebuje jednak vědět a rozumět tomu, co se kolem něj děje a jednak, co bude následovat,“ popsala Fajtlová.

Proto pak dochází k poučení ohledně současného psychického stavu, dotyčný se zároveň dozví, co bude následovat, aby se nelekl. Je důležité, aby člověk v šoku rozumněl tomu, co se s ním v danou chvíli děje. 

„Touto reakcí (šokem) se naše psychika právě naopak brání tomu “zbláznění”. Také u lidí v šoku musíme dohlédnout na jejich primární potřeby, tedy zajistíme podání tekutin, tepelný komfort, bezpečí, apod. Pokud je takový člověk izolovaný mimo svůj domov či rodinu, tak doporučujeme, aby se nakontaktovali, komu je vhodné volat teď, komu později, jakou formou, kdo může za zasaženým přijet, kde chce zasažený být - chce zůstat doma nebo tam, kde právě je, nebo naopak potřebuje pryč?“ shrnula zdravotnice postup a připomněla, že zásah je v konkrétních případech mnohem složištější a zahrnuje řadu dalších úkonů. 

V průběhu víkendu se děti vrátily zpět do tábora. S tím pomohli jihočeští hasiči, potvrdila Budějcké Drbně mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

„V průběhu soboty a neděle jsme pomáhali s transportem dětí zpět do tábora, kde s nimi hasiči strávili čas, dali jim plyšáky a povídali si s účastníky tábora,“ popsala Matějů. 

V době bouřky by se lidé neměli opírat o zdi či skály. Doporučuje se také nelehat si, ale dřepět. Lidé by se také neměli dotýkat vodivých předmětů či pohybovat se na nejvyšším bodě v krajině. Stejně tak se nedoporučuje ani plavání či jízda na kole. 

Víte, jak se chovat při bouřce v přírodě?

Celkem hlasovalo891 čtenářů

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky volary, prachaticko, jihočeský kraj, blesk, bouřka, zdraví, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blesk zasáhl dětský tábor. Nepotlačovat emoce, radí psycholožka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.