Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Naposledy je viděli na Šumavě a pak se po nich slehla zem, policie stále pátrá po německé turistce i ztraceném Pražákovi

Dvaašedesátiletá turistka z Německa si před 14 dny vyrazila na procházku k šumavskému Roklanu. Naposledy ji spatřili u horské chaty Waldschmidthaus nedaleko hranic s Českem. S hledáním ženy pomáhali i horští záchranáři ze Šumavy, kteří byli v terénu až do nočních hodin. Akce bohužel nepřinesla žádný výsledek. V databázi pohřešovaných figuruje také jednačtyřicetiletý Igor Kassl z Prahy, kterého rodina postrádá od Silvestra 2021. Jeho auto našli odstavené na Modravě.

Po ztracené ženě pátrají bavorští policisté od neděle 23. července. S žádostí o pomoc oslovili i své české kolegy. „Sigfrid Martha Maria Dengler odešla z místa bydliště ve Frauenau na vycházku k Roklanu. Centrum obce leží asi osm kilometrů od hranic s Českou republikou. Kolem 13. hodiny byla viděna u horské chaty Waldschmidthaus na Roklanu. Doposud se nevrátila a je možné, že se nachází v nebezpečí či nouzi a nemůže si sama přivolat pomoc,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Ženu svědci spatřili u horské chaty Waldschmidthaus u hranic s Českem, foto: Richard Beneš

Do pátrání po ztracené turistce se zapojila i Horská služba Šumava. Do terénu vyrazilo devět záchranářů s psovodem a technikou. „Pátrání po pohřešované, které se na české straně soustředilo do velmi těžkého a orientačně náročného terénu v pohraniční oblasti, bylo neúspěšné," uvedl jeden ze zasahujících záchranářů. Kolem jedenácté hodiny v noci ale bylo pátrání odvoláno s tím, že se žena nenašla a nadále je vedená jako pohřešovaná.

„Paní Denglerová je vysoká přibližně 170 centimetrů. Je velmi štíhlé sportovní postavy a má hnědé vlasy. Na sobě měla bílé tričko a béžové tříčtvrteční kalhoty. U sebe by měla mít černý batoh," popisují němečtí policisté. Pokud jste ženu spatřili, obraťte se na Společné centrum česko-německé policejní a celní spolupráce Petrovice-Schwandorf na telefonní číslo stálé služby 974 324 261 nebo na tísňovou linku Policie České republiky 158.

Muže z Prahy viděli naposledy na Silvestra

V policejní evidenci pohřešovaných osob je také nadále jednačtyřicetiletý Igor Kassl z Prahy. „Pohřešovaný muž byl naposledy spatřen v pátek 31. prosince 2021 kolem poledne. O dva dny později bylo na Modravě nalezeno jeho opuštěné vozidlo značky Ford S-Max,“ sdělila policejní mluvčí Dana Ladmanová. Příbuzná pohřešovaného sdílela prosbu o pomoc a fotografii svého zetě na sociálních sítích, kde příspěvek sdílely tisíce lidí. Později přiznala obavy z toho, že si muž chce vzít život, jelikož se už jednou v minulosti pokoušel o sebevraždu.

Pátrání bylo velmi komplikované i kvůli tajícímu sněhu, foto: Horská služba Šumava

Do náročného několikadenního pátrání se zapojili horští záchranáři, hasiči, policisté, psovodi, pracovníci národního parku i řada dobrovolníků. Hledaní však bylo bezvýsledné. Podle manželky navštívil muž Šumavu zhruba tři měsíce před svým zmizením a velmi se mu zalíbila lokalita u jednoho z křížků, konkrétní místo ovšem nevěděla.

Pátráni navíc komplikoval náročný terén a roztátý sníh, kvůli kterému nebylo možné najít případné stopy, kudy se mohl muž vydat. „Znovu jsme prohledali lokality s křížky a snažili se v terénu během skutečně nevlídného počasí najít stopy. Problém byl v tom, že zatímco na Silvestra bylo kolem Modravy až 40 centimetrů sněhu, nyní byl prakticky všude roztátý,“ popsal tehdy jeden ze zasahujících členů.

„Jsem přesvědčen, že jsme v rámci možností prohledali všechna eventuální místa, kde by mohl muž být. V dokonalé koordinaci všech složek IZS jsme se dostali až k Filipově Huti na jedné straně a na hraniční hřebeny na straně druhé,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Pohřešovaný Igor Kassl je z Prahy, měří 180 až 185 centimetrů, má střední postavu, šedé rovné vlasy a modré oči. V loňském roce pátrali policisté v Plzeňském kraji po 1472 osobách.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR, Horská služba ČR

Štítky pohřešovaní na Šumavě, ztracená turistka, turistka z Německa, pohřešovaný muž, Modrava, Roklan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naposledy je viděli na Šumavě a pak se po nich slehla zem, policie stále pátrá po německé turistce i ztraceném Pražákovi  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.