Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podezření na špínu a hmyz na dětském táboře hygienici vyvrátili. Sezona je klidná

Zhruba 38 tisíc dětí se má v průběhu letošního léta rekreovat na jihu Čech. Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje má za sebou téměř 119 kontrol a podle její ředitelky Kvetoslavy Kotrbové je sezona zatím klidná.

Celkem hygienici registrují 348 akcí a 38 035 rekreovaných dětí. Na prázdniny si naplánovali 125 kontrol, doposud jich provedli 119.

„Pozitivní je, že dosud je průběh dětských rekreací klidnější než vloni, nemuseli jsme udělit žádnou sankci, nezjistili jsme žádné závažnější pochybení. V týdnu jsme obdrželi podnět na jednu zotavovací akci na Strakonicku,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková.

Z jihočeských okresů se tradičně největší počet táborů koná na Jindřichohradecku a na Písecku. V kraji se rekreuje už více než 38 tisíc dětí.

Stížnost se podle ní týkala špíny v chatkách, v kuchyni a v jídelně. V areálu se měl vyskytovat také hmyz. Kontrola se proto konala s policií, která provedla dechovou zkoušku na alkohol u všech dospělých osob. Výsledky byly negativní. 

„Při kontrole kuchyně bylo zjištěno, že potraviny jsou skladovány v suchém skladu a chladicím zařízení dle pokynů výrobce, kontrolovali jsme i expirační doby, které byly dodrženy. Mytí černého a bílého nádobí bylo prováděno odděleně, provozní hygiena kuchyně byla zajištěna. Nezjistili jsme nepříjemný zápach ani hmyz v kuchyni ani u skladovaných potravin. Úklid v chatkách si zajišťují děti a odpovídal stavu úklidu na zotavovacích akcích. Podnět jsme shledali jako neoprávněný,“ dodala Nosková.

Hygienici zatím zaznamenali dva případy ojedinělého výskytu salmonelózy a dva případy kampylobakteriózy. Řešili zatím jedno onemocnění s hromadným výskytem, které nebylo klasifikováno jako epidemie. Došlo k němu na zotavovací akci na Českokrumlovsku, kde mělo gastrointestinální potíže 39 dětí a 3 dospělí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, tábor, hygiena, děti, kontrola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podezření na špínu a hmyz na dětském táboře hygienici vyvrátili. Sezona je klidná  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.