Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začínají přípravy na nový školní rok, pomůcky proti loňsku zdražily o desetinu

S blížícím se 1. zářím roste zájem o školní pomůcky, proti minulému roku si za ně rodiče připlatí více než deset procent. Cena výbavy pro prvňáčka tak letos může přesáhnout i 3000 korun. Zdražily jak aktovky, tak výtvarné nebo psací potřeby. Vrchol poptávky očekávají na přelomu srpna a září.

Ceny aktovek se v e-shopu Alza.cz podle mluvčí Elišky Čeřovské pohybují v rozmezí od 750 do 2500 korun, meziročně je to nárůst o desetinu. Psací a výtvarné potřeby, které zdražily o pět až osm procent, letos pro prvňáčky vyjdou na přibližně 1000 korun, uvedla. Starším školákům podle ní rodiče kupují i tablety nebo notebooky, často při tom využívají možnosti rozložit si platbu na třetiny. Podle Lenky Průšové z internetového obchodu e-prvnacek.cz školní pomůcky tento rok zdražily podobně jako v předešlých letech, tedy o pět až deset procent. V případě sešitů je to ale více, doplnila.

Školní potřeby hypermarkety Globus nabízejí od konce července, podle mluvčí Anety Turnovské je po nich zatím vyšší poptávka než loni. V nákupních košících se objevují především psací potřeby nebo penály. „Obaly a sešity přijdou na řadu každoročně až s konkrétními požadavky vyučujících v září," uvedla.

Rodiče si podle ní čím dál tím více všímají dopadu školních potřeb, jako jsou třeba aktovky, na zdraví dítěte. „To vše však zároveň musí splňovat nároky dětského uživatele na design. U chlapců vítězí design Minecraftu, fotbalu a dinosaurů, dívky preferují motivy motýlů, jednorožců nebo koní," řekla.

Zájem o set batohu, penálu a desek či sáčku na přezůvky stoupl podle internetového srovnávače Heureka.cz proti minulému týdnu o 55 procent, meziměsíčně pak o 72 procent. O desítky procent narostla i vyhledávání penálů a sešitů, řekla mluvčí Lucie Dlouhá. Na Heurece mohou zákazníci najít také rady k tomu, jak vybrat školní aktovku či co by nemělo chybět ve výbavě pro první třídu, doplnila. Důležité je například podle nich nekupovat větší školní tašku se záměrem, že dítěti vydrží delší dobu, velikost i hmotnost by totiž měla odpovídat věku a výšce žáka. Opomenout by rodiče neměli ani reflexní prvky, radí Heureka.

Základní výbava pro prvňáčka včetně aktovky vyjde tento rok nad zhruba 3000 korun, uvedl mluvčí e-shopu Košík.cz František Brož. „Rodiny už začínají zboží pomalu nakupovat. Zároveň pozorujeme rostoucí zájem o domácí přípravu svačin, například nákupem lahví do školy nebo svačinových boxů," dodal.

Pokud se rodiče rozhodnou prvňáčkům koupit kvalitnější vybavení do školy, může se útrata podle ředitele marketingu poskytovatele odložených plateb Skip Pay Tomáše Krásného dostat i nad 4500 korun. Proti loňsku očekává dvounásobný nárůst zájmu o nákup na třetiny nebo odloženou platbu. Dáno je to ale i tím, že tyto možnosti nabízí více obchodníků, dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školní potřeby, ceny, nákupy, zdražení, školní rok, obchody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínají přípravy na nový školní rok, pomůcky proti loňsku zdražily o desetinu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.