Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prachatice a Český Krumlov nakoupí po létě společně elektřinu a plyn

Prachatice a Český Krumlov nakoupí po letních prázdninách společně elektřinu a plyn na roky 2024 a 2025 pro své úřady a téměř všechny zřizované organizace. Koupí je na Českomoravské komoditní burze v Kladně. Zástupci měst předpokládají, že když koupí energie hned po létě, vyjde je to levněji, než kdyby to udělali koncem roku.

Prachatice počítají, že za elektřinu a plyn pro příští dva roky vydají řádově miliony korun. Po zasedání radních to řekl prachatický starosta Jan Bauer (ODS).

„Radní schválili společný postup s městem Český Krumlov. Jdeme stejnou cestou jako v minulosti, kdy jsme (s Krumlovem) byli partneři. Za jaké částky, to je otázkou," řekl Bauer. Ceny jsou podle něj momentálně daleko výhodnější, než jsou úrovně vládních stropů.

„Mám pocit, že děláme správně i to, že se o to budeme pokoušet po prázdninách, protože předpokládám, že třeba na konci letošního roku mohu být komodity na trochu vyšších úrovních než v současné době. Teď jsou ty ceny zajímavější než stropové ceny a samozřejmě na to reagují i dodavatelé," dodal.

Prachatice plánují, že na jeden rok koupí pro městský úřad a zřizované organizace 1722 megawatthodin (MWh) elektřiny a 924 MWh plynu.

Vláda pro letošek stanovila cenové maximum na energie. Spotřebitelé tak za MWh elektřiny mohou zaplatit maximálně 6000 korun s DPH, za MWh plynu 3000 korun. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce. S jejich prodloužením na příští rok vláda nepočítá, uvedl v pátek ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, energie, plyn, Prachatice, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice a Český Krumlov nakoupí po létě společně elektřinu a plyn  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.