Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oprava zámku v Protivíně má zpoždění, IC Group ho chce zprovoznit v roce 2024

Firma The Orb Global Holding Limited, které patří opravovaný zámek v jihočeském Protivíně, jej chce zprovoznit v roce 2024. Náklady na opravu přesáhnou původně odhadovaných 500 milionů korun. V roce 2026 chce firma zprovoznit podzámčí, kde by mělo být kulturně-obchodní centrum s ubytováním.

Práce mají zpoždění, sdělila Věra Nagyová ze skupiny IC Group, pod kterou The Orb Global Holding spadá. Podzámčí musí firma opravit do roku 2031, jinak jí hrozí pokuta deset milionů Kč. Podzámčí také nesmí prodat třetí straně bez vědomí města, řekl protivínský starosta Jaromír Hlaváč (za ODS).

Zámek i s přilehlým parkem koupila na podzim 2021 skupina IC Group, která uváděla, že za ní stojí Malajský královský fond. Skupinu IC Group zmiňuje advokátní kancelář Žižlavský v insolvenčním řízení s alternativním fondem Diversity Capital, s nímž zahájil insolvenční řízení Městský soud v Praze.

„Skupina IC Group jménem investorů deklaruje zpoždění v projektu, avšak současně jasný záměr projekt dokončit. Žádné stahování investic neplánujeme. Projekty jsou financovány prostřednictvím královské banky nebo královských fondů. Například v případě malajské královské rodiny jsou investiční partneři přímými akcionáři královské banky," uvedla Nagyová. Nákup protivínského zámku podle ní financovala společnost IC Invest Holding.

Zpoždění prací potvrdil ČTK i starosta. „Práce stojí půl roku, pohyb osob tam vidět není. Ale co jsem jednal já s IC Group a co bylo domluveno po stránce města, tak vždycky se to ze 100 procent splnilo. Nemám důvod jim nevěřit, pochybnosti nemám," řekl starosta.

Zámek bude sloužit potřebám aristokratických rodin včetně královských z východní Asie, aristokratickým rodinám z Arábie, Ameriky a Evropy, uvedla Nagyová. Opravené jsou některé stropní konstrukce, celý krov, částečně vyměněná střešní krytina.

Malajský královský fond dokončuje opravu původních konstrukcí zámku v Protivíně

Malajský královský fond uvede příští rok některé části zámku v Protivíně do zkušebního provozu. Bude to třeba reprezentativní sál. Letos fond téměř dokončil obnovu a opravy původních konstrukcí. Řekla to mluvčí společnosti IC Group Tereza...

Koncem roku 2021 koupily Malajský královský fond a skupina IC Group od města Protivín za 16,8 milionu Kč budovy v podzámčí a přilehlé pozemky. Fond tam chce investovat 150 milionů Kč do kulturně-obchodního centra se 40 apartmány. V budovách bydlelo asi 60 lidí z nízkopříjmové skupiny, víc než polovině z nich sehnalo město jiné ubytování, řekl Hlaváč. Stav budov před prodejem označil za katastrofální. Město potřebuje ubytovací kapacity, protože tam ročně míří 110.000 turistů, ale nemají kde přespat, řekl Hlaváč ČTK. V podzámčí by mělo být 40 apartmánů.

„Kdyby to všechno dobře šlo, dostanou stavební povolení v roce 2025. Do roku 2031 musí být hotová rekonstrukce. Když ne, je tam smluvní pokuta deset milionů. A bez vědomí města nesmí prodat podzámčí třetí straně - to jsou pojistky, aby se to nemohlo přeprodat," řekl starosta. Nagyová uvedla, že objekty jsou vyčištěné a že firma provedla geodetické zaměření a průzkumy. Areál je památkově chráněný a nemá vydané stavební povolení. „Čekáme na vydání stavebně historického průzkumu, což je klíčové pro celý postup," uvedla Nagyová.

Skupina IC Group je obchodně zčásti propojená se společností Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku investovali stamiliony korun. Firma ale peníze nevyplácí. ČTK to sdělila advokátní kancelář (AK) Žižlavský, která zastupuje více než stovku klientů Diversity Capital. Podle kanceláře má firma na účtu, kam mířily investice, už jen zhruba 2000 korun. Zástupci IC Group označili informaci ohledně zůstatku 2000 Kč za lživou. Advokátní kancelář Žižlavský podala na DC insolvenční návrh. Zástupci IC Group ho označili za šikanózní a domáhají se nápravy nejen soudní cestou, uvedli.

„Diversity Capital se nenachází v insolvenční situaci, jak bylo advokátní kanceláří Žižlavský partnerům DC avizováno. Ze strany AK Žižlavský byl podán šikanózní návrh, a to na podnět pouze jednoho údajného věřitele DC," uvedlo tiskové oddělení IC Group. Diversity Capital je podle AK Žižlavský součástí skupiny IC Group a skupiny The Royal Capital Club.

„Společnost Diversity Capital je v rámci některých investičních projektů obchodně propojena na strukturu konzultační společnosti IC Group, ale jedná se o zcela oddělené struktury. V žádném případě není obchodní činnost IC Group a dalších partnerů závislá na finanční kondici společnosti Diversity Capital. Diversity Capital již dříve v rámci strategie deklarovala plánované postupné vypořádání klientského portfolia, kdy aktuálně v exitu, to jest splatnosti, je pouze nepatrná část kmene klientů," uvedlo tiskové oddělení IC Group.

Jediným akcionářem Diversity Capital je podle českého obchodního rejstříku slovenská firma IC Financial Holding. Ten je v obchodní rovině partnerskou společnosti skupiny IC Group, uvedlo tiskové oddělení IC Group. V dokumentech pro investory Diversity Capital uváděla, že je členem obchodní skupiny IC Group, která také sídlí na Slovensku a společníky má ze Slovenska a Velké Británie.

Malajský královský fond je vlastněný královskou rodinou v Malajsii a konzultační skupinou IC Group, do které spadá i firma The Orb Global Holding Limited. Uvedlo to tiskové oddělení IC Group. IC Group uvedla, že zastupuje po světě významné aristokratické rodinné investory, mezi které patří i malajská královská rodina.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Malajsie, památky, stavby, správa, reality, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava zámku v Protivíně má zpoždění, IC Group ho chce zprovoznit v roce 2024  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.