Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Blíží se demolice části Slavie. Stroje srovnají se zemí strop nad hlavním sálem

V pátek 22. září odstartují rozsáhlé bourací práce v prostorách českobudějovického Kulturního domu Slavie. Těžká technika bude demolovat část objektu na břehu řeky Malše čtyři až pět dnů.

Začala oprava Slavie za půl miliardy korun. Na rok uzavře cyklostezku

V centru Českých Budějovic odstartovala oprava Kulturního domu Slavie na břehu řeky Malše. Investice za zhruba 500 milionů korun má skončit v roce 2025 i díky státní dotaci. Rekonstrukci nezabránil ani odpor části veřejnosti, která však podle...

V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí města Jitka Brůha Welzlová. Upozornila na to, že demolici mohou doprovázet hluk či prašnost. 

„V brzkých ranních hodinách, už mezi 5:15 až 5:30, bude na místo převezen demoliční stroj. Nákladní souprava zajede z Lidické třídy do Dukelské ulice před Jihočeské muzeum, kde dojde k samotné vykládce,“ uvedla mluvčí.

V Dukelské ulici dojde asi na 30 minut k částečnému omezení provozu. Na plynulost dopravy budou dohlížet proškolení pracovníci v reflexních vestách.

Práce začnou v pátek dopoledne, kdy bude těžká technika demolovat strop nad hlavním sálem. Na to naváže bourání severní fasády. Celá akce potrvá čtyři až pět dnů.

„Za případné omezení, které je ale nezbytné, se všem omlouváme a prosíme o pochopení i trpělivost,“ vzkázal náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Město muselo zrušit výběrové řízení na gastro ve Slavii. Vypíše nové

Dlouho očekávaná rekonstrukce Kulturního domu Slavie začala letos v červnu. Na stavbě už se pracuje a podle radnice běží vše podle časového plánu. Na posledním jednání rady města ale museli radní zrušit výběrové řízení na kuchyňské zařízení....

Podle zástupců radnice pokračuje rekonstrukce kulturního domu podle časového plánu. Na posledním jednání radní ale zrušili výběrové řízení na kuchyňské zařízení. Přihlásili se sice dva uchazeči, ani jeden ale nesplnil zadání. Výběrové řízení tak město vypíše znovu.

„Na radě města jsme řešili zrušení výběrového řízení na gastro. Přišly jen dvě nabídky, které bohužel neodpovídali zadání. Chyba byla v rozdílném rozměrů shockerů, což je zařízení na chlazení jídla. Firmy se bohužel netrefili do přesně daných rozměrů, takže jsme výběrové řízení zrušili a vypíšeme ho znovu,“ sdělil Budějcké Drbně náměstek primátorky Maroš. Šlo podle něj o technickou chybu, která ale nijak neohrozí celkový průběh rekonstrukce. 

Přípravy odstartovaly v roce 2019 a v soutěžním dialogu zvítězilo spojení atelierů Chaix &Morel et Associés z Francie, atelieru Christian Anton Pichler a atelieru Jan Proksa z Rakouska.

Vizualizace nové Slavie je hotová. Budova se rozšíří směrem k muzeu i řece

Nová podoba kulturního domu Slavie, který by měl v následujících letech projít kompletní přestavbou, je na světě. Postarali se o ni francouzští architekti z ateliéru Chaix & Morel et Associés, rakouského studia Christian Anton Pichler a rakouský...

„Nová podoba počítá s dostavbou budovy směrem k Jihočeskému muzeu, čímž vznikne více prostoru pro hlavní sál ve třetím patře. Jeho kapacita je 235 diváků na sezení a 116 na balkoně. Maximální kapacita míst na stání je 535 lidí a 135 na balkoně. Dále tam bude jeviště pro 60 účinkujících. Sál bude otočen o 90 stupňů oproti současnému stavu. Do malého sálu v prvním patře se vejde 150 sedících diváků a budou se v něm odehrávat koncerty, ale i přenášky, klubové kino a podobně,“ popsala již dříve v tiskové zprávě mluvčí města.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, kulturní dům, slavie, rekonstrukce, investice, demolice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se demolice části Slavie. Stroje srovnají se zemí strop nad hlavním sálem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.