Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pelmeně z Litvy obsahovaly salmonely, zjistila Státní veterinární správa

Státní veterinární správa (SVS) zakázala prodej zmražených pelmeňů s kuřecím masem. V produktu litevského výrobce, který se prodával v jihočeském Písku, se potvrdila přítomnost salmonel. Lidé tam nakoupili téměř 500 kilogramů tohoto výrobku.

Výrobek získala SVS v prodejně řetězce MERE, informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček„Pří kontrole zásilky přijaté ze zahraničí ve skladu prodejce odebrala inspektorka vzorek z výše uvedeného výrobku a zaslala jej k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně ukázalo přítomnost salmonel ve výrobku,“ uvedl v tiskové zprávě. 

V době zjištění výsledku zbývalo na skladě 65 kilogramů z původních 560 kilogramů. Zbytek prodejna prodala svým zákazníkům. Veterinární dozor zakázal pokračování v prodeji.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí, ale také špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení, popsal Vorlíček. 

Salmonely je možné zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. S prodejcem bude podle Vorlíčka zahájeno správní řízení. Prodejci hrozí uvedením potraviny na trh pokuta až 50 milionů korun. Lidé mohou výrobek vrátit v místě nákupu. 

Ohodnoť článek

Foto Státní veterinární správa

Štítky svs, pelmeně, salmonela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelmeně z Litvy obsahovaly salmonely, zjistila Státní veterinární správa  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.