Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strakonice chtějí najmout poradce na energetické úspory, plánují soláry

Strakonice chtějí najmout energetického poradce, který by jim pomáhal hledat úspory v energetice. Město chce stavět fotovoltaickou elektrárnu a také dát solární panely na střechy městských budov. Již příští rok by se chtělo do energetických úspor pustit, a ušetřit tak peníze z rozpočtu, řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Návrh projednali radní.

Město dosud žádnou solární elektrárnu nevlastní. Ani žádná z městem zřizovaných organizací nemá oddělení, které by se tomu věnovalo. Starosta chce proto najmout energetického specialistu.

„Chtěl bych najmout energetického poradce, který by nám poradil úspory v energetice, co se týká moderních technologií, fotovoltaik, tepelného hospodářství, tepelných čerpadel, abychom udělali opatření a snížili energetickou náročnost města a jeho organizací," řekl starosta.

Město podle něj vytipovalo místa, kde by bylo možno úsporná energetická opatření použít. „Některé ploché střechy na městských stavbách, potom střechy nakloněné na jih. Máme tu i zajímavé plochy, třeba šestihektarovou plochu, na které by šla postavit velká fotovoltaika. Potřebujeme spočítat, jak by to fungovalo, aby to mělo smysl, abychom jenom neprodávali elektřinu E.ONu, ale abychom ji využili sdíleně a dosáhli úspor jako městský úřad a jeho organizace, snížili spotřebu a ušetřili peníze," doplnil. Solární panely by mohly být třeba na budovách Správy tělovýchovných a rekreačních zařízení, na kulturním domě, knihovně nebo školkách.

Strakonice, v nichž žije asi 23 000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 622,1 milionu korun a výdaji 704,6 milionu. Schodek 82,4 milionu pokryjí z prostředků z minulých let. Hlavní investicí bude oprava Volyňské ulice, která zabere rok a půl a bude stát asi 120 milionů. Město vyčlenilo také 15 milionů, za něž vykoupilo akcie teplárny od drobných akcionářů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice chtějí najmout poradce na energetické úspory, plánují soláry  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.