Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V prostorách odkaliště u Mydlovar by mohla vzniknout fotovoltaická elektrárna

Nová fotovoltaická elektrárna by mohla vzniknout na území bývalého odkaliště u Mydlovar na Českobudějovicku. Jihočeský kraj by získal nový zdroj energie na provoz svých budov. Projekt chtějí zástupci hejtmanství důsledně řešit s dotčenými obcemi, aby z něj získali některé výhody i místní obyvatelé, řekl hejtman Martin Kuba (ODS).

Téma řešili zastupitelé Jihočeského kraje, kteří rozhodli o zahájení jednání o aktualizaci zásad územního rozvoje.

„Proces je na začátku a umožnil by České republice a Jihočeskému kraji poměrně velký zdroj čisté energie. Ale jsme si také vědomi, že obyvatelé tam byli dlouhodobě zatíženi tím, jak se zaváželo odkaliště a každá taková věc je pro ně citlivá. Domluvili jsme se se společností ČEZ, která by byla realizátorem projektu, že budeme muset probrat všechny detaily. To znamená, jak bude krajina vypadat, aby úprava vyhovovala i obyvatelům," řekl novinářům jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

To zmínil i při čtvrtečním jednání zastupitelů. „Je třeba si říct, že obyvatelé dotčených obcí jsou dlouhodobě ztíženi i tím, že tam projíždí spousta kamionů, když se lokalita zaváží. Únava z toho procesu je zjevná,“ uvedl a dodal, že je potřeba řešit i benefity pro místní. 

Zástupci kraje se podle Kuby setkali se starostkami a starosty dotčených obcí. Vybudování fotovoltaické elektrárny by zasáhlo katastry obcí Mydlovary, Nákří, Olešník a Dívčice.

Podle opozičního zastupitele Josefa Soumara (Piráti) obce fotovolatickou elektrárnu úplně nepodporují. „Lidé tam už byli v minulosti dost zatíženi tím, co se kolem Mydlovar dělo. Navíc se domníváme, že fotovoltaická elektrárna takových rozměrů může mít negativní dopad na krajinu, která se bude více ohřívat," uvedl Soumar.

Ten doporučil věc odložit a ujasnit si roli Jihočeské kraje i to, co obce dostanou. Hejtman Martin Kuba reagoval s tím, že se nyní věc neschvaluje a celý příběh teprve začíná. 

Zpracování uranové rudy v Mydlovarech začalo v roce 1962 a trvalo bezmála 30 let. Rozloha kalových polí zaujímá 270 hektarů. Laguny s radioaktivními odpady, které u Mydlovar zbyly po zpracování uranové rudy, sanoval několik let státní podnik Diamo. „Je třeba si uvědomit, že fotovoltaická elektrárna je jedinou praktickou možností, jak tuto lokalitu využít," vzkázal bývalý jihočeský hejtman a současný zastupitel za ODS Jan Zahradník.

Na tom se ve čtvrtek shodla většina diskutujícíh včetně zástupců opozice. „Není to diskuse o tom, zda fotovoltaiku ano, nebo ne. Ale na jaké rozloze a za jakých podmínek. Možností je mnoho, fotovoltaika se dá kombinovat třeba s přírodními plochami. To se dá stanovit dohodou s místními a posuzováním vlivů na životní prostředí dle zákona a to jsou dvě věci, které u tohoto návrhu zatím chybí,“ vzkázal krajský zastupitel Dan Leština (Piráti) v tiskové zprávě, kde Piráti uvedli, že místní nesmí být přehlíženi ve velkých projektech kraje.

„Obáváme se negativních dopadů na krajinu“

Některé obce v blízkosti bývalého odkaliště u Mydlovar na Českobudějovicku netěší, že v jejich blízkosti má vzniknout na ploše několika desítek hektarů velká fotovoltaická elektrárna. Obce respektují, že elektrárna bude stát na pozemku státu, ale obávají se hlavně případného negativního dopadu na krajinu, informovala ČTK.

„Náš pozemek to není, takže nás k tomu nepotřebují. Ale že bychom byli nadšeni z toho, že máme takovou elektrárnu za humny? To určitě ne. Jedná se o plochu 108 hektarů. A možná to není konečné číslo, protože odkaliště je ještě rozsáhlejší," řekla ČTK starostka Mydlovar Renata Gondeková (Nezávislá). Dodala, že jde o pozemky státu a obec to musí respektovat.

Je sice pěkné, že se nás kraj zeptal, co si o tom myslíme. A my jsme se vyjádřili, že to nevítáme. Ale vlastně se nás ani ptát nemusel, protože ten projekt začal i bez ohledu na to, jaký jsme na to měli názor," sdělil pro ČTK starosta Dívčic Miroslav Stulík„Primárně se obáváme negativních dopadů na krajinu. Už teď jsme ve srážkovém stínu. A fotovoltaická elektrárna by krajinu ještě více ohřívala," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky energie, stavby, Jihočeský, elektrárna, mydlovary, martin kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Brabec

a co třeba vysázet les nebo rychle rostoucí dřeviny na štěpku.

Sobota, 21. října 2023, 19:17Odpovědět

V prostorách odkaliště u Mydlovar by mohla vzniknout fotovoltaická elektrárna  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.