Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Písek má opravenou nádražní budovu. Vrátila se jí historická podoba

V jihočeském Písku skončila rozsáhlá rekonstrukce nádražní budovy. Objektu se vrátila historická podoba, má ale nová okna, dveře i střechu z alpské krytiny. Zároveň budova nabízí cestujícím moderní zázemí.

Stavební práce zahrnovaly úpravu a zateplení fasády a její doplnění o ozdobné prvky. Vyměnila se okna a dveře, budova získala novou střechu z alpské krytiny.

„V přízemí, které slouží především k zajištění provozu a služeb pro cestující, došlo ke změně dispozic včetně přesunu veřejných toalet. V nové odbavovací hale vznikly nové pokladny pro dva dopravce a zázemí pro zaměstnance. Obnovou prošla i dopravní kancelář. Cestující mají k dispozici nový informační systém,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V prvním patře došlo na rekonstrukci bytů a opravené je také podkroví. „Jsem velice rád, že Správa železnic pokračuje v rekonstrukcích nádražních budov, protože je to vždy citlivé téma a je to nejvíce vidět,“ uvedl dnes generální ředitel Správy železnic (SŽ) Jiří Svoboda

Ten dodal, že součástí dalších plánů je urychlení obnovy nástupišť. „V současné době pokračují přípravné práce z pohledu projektování. Chceme zde vytvořit nové ostrovní nástupiště včetně bezbariérovosti. V příštím roce bychom projekt chtěli dokončit a poté vyhlásit, takže v roce 2025 a dále by měla začít další rekonstrukce,“ popsal Svoboda. 

Na provoz vlaků tyto stavební práce nebudou mít významný vliv, řekl Jiří Svoboda. 

Na právě dokončenou akci SŽ má nyní navázat město, které upraví přednádražní prostory společně s rekonstrukcí dopravního terminálu.

Dnešní tiskové konference se zúčastnil také předseda představenstva společnosti EDIKT Tomáš Votava. Právě tato firma měla opravu budovy na starosti. 

„Nejvíce nás zaskočil stav stávajících konstrukcí a vůbec rozsah rekonstrukce tohoto objektu. Není to na první pohled vidět, ale je celý podsklepený. Ve sklepě nás zastihly značné technické komplikace, se kterými jsme se museli vypořádat,“ řekl Votava na dotaz Budějcké Drbny. 

Čekárna v opravené nádražní budově. 

Právě proto bylo nutné ve spolupráci se SŽ pozměnit projekt. „Výpravní budova je vždy náročnější než rekonstrukce objektu bytového či domu komerčního charakteru. Ty budovy tady s námi stojí i 150 let a většina těch rekonstrukcí probíhala v trochu jiném systému projektování a zakreslování skutečného stavu. Na to my v dnešní době navazujeme a je to takové hledání ztraceného času,“ vysvětlil Votava. Kvůli komplikacím se také posunul termín dokončení o více než rok a půl. 

Firma EDIKT budovu opravila ve spolupráci s Architektonickou kanceláří Pavel Černohouz a firmou APREA. Investice vyšla na téměř 66 milionů korun. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš a Správa železnic

Štítky písek, nádraží, správa železnic, vlak, rekonstrukce, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek má opravenou nádražní budovu. Vrátila se jí historická podoba  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.